Hoe Mats Wieffer meerdere problemen bij Feyenoord oplost

13 januari 2023, 21:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Mats Wieffer was donderdagavond de grote man bij de 3-1 bekerzege van Feyenoord op PEC Zwolle. De timing van zijn hoofdrol had niet beter gekund, juist nu de Rotterdammers er alles aan moeten doen om twee ernstige blessuregevallen op te vangen. Als Wieffer het ook fysiek aankan om basisspeler van Feyenoord te zijn, is dat het antwoord op meerdere problemen die in De Kuip spelen. 

In opperbeste stemming ging Feyenoord de extra lange winterbreak tegemoet. De volledig nieuwe ploeg was winterkampioen en kon de lange pauze - waarin het weinig internationals hoefde af te staan - bovendien gebruiken om nog beter op elkaar ingespeeld te raken. Toch hing de vlag er begin januari heel anders bij in De Kuip. De ploeg had zich inderdaad goed kunnen voorbereiden op de tweede seizoenshelft, maar raakte in die voorbereiding met Gernot Trauner en Quinten Timber wel twee belangrijke krachten kwijt.

En dus was het schuiven geblazen in de formatie van Arne Slot, terwijl de club tegelijkertijd druk op zoek was naar vervangers van buitenaf. Ramiz Zerrouki leek een groot deel van de problemen van Feyenoord te gaan oplossen, maar het lukte de club ondanks verwoede pogingen toch niet om FC Twente te overtuigen de sterkhouder te verkopen. Tegen FC Utrecht bleek tegelijkertijd dat een oplossing met Lutsharel Geertruida op het middenveld en Jacob Rasmussen naast Dávid Hancko in het centrum niet optimaal uitpakte.

IJzersterk basisdebuut

Mats Wieffer was toen nog niet fit genoeg om te starten, maar was vier dagen later tegen PEC Zwolle (beker) wél klaar om zijn basisdebuut te maken. Dat deed hij met groot succes. Na (opnieuw) een vroege tegengoal voor Feyenoord, was het Wieffer die de bal na een klutssituatie in de zestien van PEC het laatste zetje gaf. Om vijf minuten later ook nog eens de assist te geven op de minstens zo rommelige tweede treffer van Danilo. Maar nog veel belangrijker dan dat, was dat Wieffer zijn taken als 'zes' uitstekend invulde en zijn ploeggenoten beter liet voetballen. Natuurlijk, het was 'maar' PEC Zwolle, maar bij het oplossen van de eigen problemen hoeft Feyenoord misschien wel minder ver te kijken dan gedacht. 

Lees ook: Basisdebutant Wieffer maakt indruk: "Hij wordt de vaste man op die plek"

Vervanger Timber

Allereerst natuurlijk omdat Wieffer goed bleek te functioneren als een-op-een vervanger van Timber. De 21-jarige middenvelder liet in de eerste seizoenshelft nog geen wedstrijd aan zich voorbij gaan, maar moet nu waarschijnlijk enkele maanden worden gemist. Het was nog maar de vraag in hoeverre Wieffer, vorig seizoen nog speler in de Keuken Kampioen Divisie, klaar zou zijn om hem te vervangen. Maar uit zijn basisdebuut tegen PEC Zwolle én eerdere invalbeurten in de Eredivisie en Europa League werd inmiddels duidelijk dat hij het niveau van Feyenoord aankan. 

Type Zerrouki/Aursnes

Voor Feyenoord was dat een flinke opsteker in de week dat het definitief - dat is althans wat beide clubs nu hebben uitgesproken - naast Zerrouki heeft gegrepen. Het was namelijk niet alleen de blessure van Timber die maakte dat de Rotterdammers de Algerijn graag wilden hebben. In de zomer wilde de club Zerrouki al aantrekken als extra, meer verdedigende opties, naast de middenvelders die er al waren. Timber en Orkun Kökcü zijn immers uitstekende middenvelders, maar zijn allebei geen echte 'zes' zoals de naar Benfica vertrokken Fredrik Aursnes. Ook als Timber weer fit is, heeft Feyenoord dus de keuze tussen twee verschillende types op die positie.

Problemen in de verdediging

Niet alleen op het middenveld kan Wieffer de problemen voor een groot deel oplossen, ook achterin biedt hij direct én indirect meerdere opties. Direct omdat de rechtspoot zelf in geval van nood centraal achterin zou kunnen spelen. Bij Excelsior werd hij daar al enkele keren getest. Maar ook op zijn eigen positie maakt hij voor Slot achterin meer mogelijk. Zo kan Lutsharel Geertruida - de best mogelijke vervanger van Trauner - namelijk in het centrum spelen en heeft Feyenoord met Marcus Pedersen nog een basiswaardige rechtsback in huis. Veel schuiven, zoals tegen FC Utrecht, is met Wieffer op het middenveld niet meer nodig. 

Sivert Mannsverk

Natuurlijk verandert één goede wedstrijd van Wieffer niet zoveel dat Feyenoord de zoektocht naar een nieuwe middenvelder direct kan staken. Ook als hij wel de eerste optie wordt, zal er een back-up op zijn positie nodig zijn. Naast Zerrouki was ook Sivert Mannsverk een naam die in die zoektocht vaak viel. De twintigjarige middenvelder van Molde FK die al langere tijd bij Feyenoord op de radar staat, is ongetwijfeld een groot talent, maar wel een speler die tijd nodig zal hebben. In Noorwegen is de nieuwe competitie nog niet begonnen, waardoor zijn laatste wedstrijd dateert van 13 november. Als Wieffer de rol van basisspeler op zich kan nemen, is de noodzaak voor een speler die er direct staat ook kleiner. Zo zou Feyenoord Mannsverk - goedkoper en jonger dan Wieffer - alsnog kunnen aantrekken, om hem als reservespeler achter Wieffer langzaam klaar te stomen. 

Lees ook: 'Alternatief voor Zerrouki wil wel dolgraag naar Feyenoord'

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen