Revanche smaakt zoet: PSV knikkert Sparta uit de KNVB Beker

10 januari 2023, 22:59   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Met een 1-2 overwinning op Sparta op het Kasteel is PSV door naar de kwartfinales van het bekertoernooi. Tegen de stugge Rotterdammers ging het echter niet vanzelf. Met een 2-0 voorsprong kwam Sparta na een blunder van Joël Drommel terug in de wedstrijd, waardoor het in het restant van de wedstrijd nog billenknijpen werd.

Nadat PSV afgelopen zaterdag in eigen huis niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel tegen Sparta, kwamen beide ploegen elkaar op Het Kasteel opnieuw tegen in de tweede ronde van de KNVB-beker. Het resultaat gaf trainer Maurice Steijn geen aanleiding om zijn elftal te veranderen. Zijn collega Ruud van Nistelrooy voerde drie wijzigingen door. Eén daarvan was het opstellen van Joël Drommel, die door de oud-spits werd benoemd als bekerkeeper.

De 26-jarige doelman had in de eerste fase van de wedstrijd maar weinig te doen. Na een aftastende beginfase nam PSV de teugels stevig in handen. Sparta liet zich ver terugzakken, maar voorkwam met een sterk defensief blok en druk op de juiste momenten dat de aanvallers van de Eindhovenaren gevaarlijk werden. De voorste PSV-linie liet zich vaak gemakkelijk aftroeven en leek op sommige momenten de scherpte te missen. De dreiging moest daardoor voornamelijk van het middenveld komen. Ibrahim Sangaré leek eenmaal in kansrijke positie te komen met een goede rush, maar hij verknalde zijn actie met een onbegrijpelijke pass.

De grootste kans van Sparta ging ook ten onder aan een foutieve pass. Vito van Crooy had Joshua Kitolano vrij voor de keeper kunnen zetten, maar zijn bal was vele malen te zacht. Alle uitbraken van Sparta stierven in schoonheid; de spaarzame momenten die de ploeg van Steijn kreeg werden nooit goed uitgespeeld. Naarmate de eerste helft vorderde probeerden de Kasteelheren meer uit haar schulp te kruipen, maar dit had voornamelijk tot effect dat de ruimtes voor PSV groter werden. De Eindhovenaren profiteerden hier optimaal van, want na een goede dieptepass promoveerde Simons de tweede doelpoging van PSV tot doelpunt.

Blunderende Drommel

In het restant van de eerste helft trok Sparta zich weer meer terug rond het eigen strafschopgebied, maar de ploeg kon niet voorkomen dat een effectief PSV bij rust met 2-0 voor stond. Na een goede actie haalde Noni Madueke vanaf de rechterflank de trekker over, waarna de bal via de onfortuinlijke Bart Vriends binnenvloog. Zo leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Eindhovenaren, die na rust kalm verder combineerden. Een fout van Drommel zorgde echter dat grijze wolken zich samenpakten boven deze blauwe lucht. Hij tastte mis na een ongevaarlijke voorzet van Mica Pinto, waarna Arno Verschueren de bal slim binnenschoot.

Daarmee keerde de hoop terug in Rotterdammerse harten en ontstond er een boeiend laatste halfuur. Sparta ging met veel man op zoek naar de gelijkmaker, wat leidde tot grote ruimtes voor PSV. Simons had de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar oog in oog met Olij was hij niet trefzeker. De energie bij Sparta leek vervolgens weg te sijpelen, waardoor de Eindhovenaren nauwelijks meer in de problemen kwamen. In de ultieme slotfase was Tobias Lauritsen nog dichtbij een gelijkmaker, maar ditmaal trad Drommel wel goed op.