Transferweekje: drukte in Amsterdam, Zerrouki en boze Schmidt

7 januari 2023, 12:00

De transfermarkt is sinds een week weer open en dat betekent volop transfers, huurdeals én geruchten. Wat gaan de komende weken ons brengen? Een overzicht van de meest aannemelijke, terugkerende geruchten en verhalen van de afgelopen zeven dagen uit binnen- en buitenland.

Drukke week in Amsterdam

Ajax heeft een zeer teleurstellende eerste seizoenshelft achter de rug. De ploeg van Alfred Schreuder was volkomen kansloos in de Champions League en moet in de Eredivisie in de achtervolging op Feyenoord. Om in de tweede seizoenshelft een stuk beter voor de dag te komen, wil de club zich graag op meerdere posities versterken. Maar vooralsnog heeft enkel doelman Geronimo Rulli al getekend bij Ajax. De Argentijn kwam over van Villarreal en neemt in Amsterdam de rol van eerste keeper over van Remko Pasveer.

Ajax hoopt zich deze maand ook nog te versterken met een centrumverdediger. De club zou een bod voorbereiden op Leonardo Balerdi van Olympique Marseille. De naam van Stefan de Vrij is naar verluidt eveneens gevallen in de hoofdstad, maar Balerdi wordt hoger ingeschat door de scouts. Een rechtsbuiten lijkt er óók nog te moeten komen, waarbij de naam van Hakim Ziyech nog altijd valt. Een rentree van de Marokkaan lijkt echter uitgesloten. Schreuder bevestigde vrijdag namelijk dat zijn komst momenteel niet aan de orde is. Ook wat uitgaande transfers betreft zijn het drukke dagen geweest in de hoofdstad. Zo heeft Ajax het contract van Lisandro Magallán ontbonden en is Giovanni Manson Ribeiro vertrokken naar Fluminense.

Lees ook: 'Ajax zet in op komst Balerdi

Blind realiseert sensationele transfer

Dat Ajax deze maand een nieuwe verdediger wil aantrekken, heeft óók te maken met het vertrek van Daley Blind. De linkspoot was in de eerste maanden onder Alfred Schreuder nog zeker van een basisplaats, maar zat in de laatste wedstrijden van de eerste seizoenshelft op de bank. Schreuder zag voor Blind geen toekomst meer in Amsterdam, waardoor Ajax en de routinier besloten uit elkaar te gaan. Blind werd nadrukkelijk in verband gebracht met Antwerp FC, waar Mark van Bommel de trainer is en Marc Overmars de technisch directeur. Ook Real Sociedad had naar verluidt wel oren naar de komst van Blind. De Oranje-international tekende echter niet bij Antwerp FC of Real Sociedad, maar bij het grote Bayern München. De Duitse grootmacht kan door de blessure van Lucas Hernandez en het uitvallen van Noussair Mazraoui een extra verdediger goed gebruiken en heeft Blind voor de rest van dit seizoen aan zich weten te binden. Blind wordt bij Bayern München ook herenigd met Matthijs de Ligt en Ryan Gravenberch.

Lees ook: Blind blij met nieuwe uitdaging: "Was de sleutel in mijn beslissing"

Feyenoord blaast soap nieuw leven in

Niet Ajax of PSV, maar Feyenoord is de huidige koploper van de Eredivisie. Dat willen de Rotterdammers graag zo houden, maar daarvoor zullen zij zich nog wel moeten versterken. Trainer Arne Slot zag in de afgelopen weken immers niet alleen Gernot Trauner, maar ook Quinten Timber geblesseerd uitvallen. Beide sterkhouders zijn voorlopig niet inzetbaar. In de zoektocht naar een versterking voor het middenveld heeft Feyenoord wederom aangeklopt bij FC Twente. De Conference League-finalist van het afgelopen seizoen wilde Ramiz Zerrouki van de zomer al naar De Kuip halen, maar toen kon ze het niet eens worden met FC Twente. Feyenoord hoopt deze maand wél toe te slaan. De Rotterdamse achterban lijkt serieus te mogen hopen op de komst van Zerrouki. want volgens het doorgaans goed geïnformeerde 1908.nl nadert het bod dat Feyenoord voorbereidt de vraagrpijs van FC Twente.

Memphis blijft mogelijk bij FC Barcelona

Frenkie de Jong wordt evenals afgelopen zomer in verband gebracht met een vertrek naar Manchester United. Als het aan de middenvelder zelf ligt, blijft hij echter bij FC Barcelona. Joan Laporta heeft uitgesproken dat de club het contract van De Jong 'respecteert', waaruit kan worden opgemaakt dat het conflict van een paar maanden geleden eindelijk is opgelost. De Jong lijkt dus nergens heen te gaan, maar wat gaat er gebeuren met Memphis Depay? De aanvaller is in het bezit van een aflopend contract en drukt met zijn salaris stevig op de begroting. Maar van een vertrek lijkt het ook deze maand niet te gaan komen. FC Barcelona kan wegens een schorsing de komende drie competitiewedstrijden geen beroep doen op Robert Lewandowski, waardoor Memphis de enige overgebleven spits is in de selectie van trainer Xavi Hernández. Hoewel Barça met een vertrek van Memphis mogelijk ruimte vrijmaakt voor de komst van nieuwe spelers, is het verliezen van twee spitsen in dezelfde maand ook voor de koploper van Spanje teveel van het goede.

Lees ook: Vertrek Memphis bij Barça lijkt uitgesloten na Lewandowski-nieuws

Schmidt haalt keihard uit naar Chelsea

De winterse transfermarkt is nog maar een paar dagen open, maar Chelsea heeft al flink van zich laten horen. De Londenaren telden ruim zestig miljoen euro neer voor de komst van Benoît Badiashile, Andrey Santos en David Datro Fofana. En ze zijn nog niet klaar op de transfermarkt. Chelsea hoopt zich deze maand ook nog te kunnen versterken met Enzo Fernández. De Argentijn maakte gedurende het WK in Qatar veel indruk en was een van de uitblinkers in de ploeg die zich uiteindelijk kroonde tot wereldkampioen. Fernández zelf heeft wel oren naar een transfer naar Chelsea, maar zijn huidige werkgever Benfica laat hem niet zomaar gaan. Wil Chelsea Fernández naar Londen halen, zal het de clausule van 120 miljoen euro moeten betalen. De Engelse grootmacht leek dat in eerste instantie van plan, maar wilde vervolgens toch onderhandelen over een lagere transfersom. Dat schoot bij Benfica-trainer Roger Schmidt in het verkeerde keelgaat. "Wat ze doen, is respectloos. Dat kan ik niet accepteren."

Reacties

Aart
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Prima

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen