Triest: Braziliaans voetbalicoon Pelé na lang ziekbed overleden

29 december 2022, 20:01   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De Braziliaanse oud-topvoetballer Pelé is na een lang ziekbed op 82-jarige leeftijd overleden. De misschien wel beste voetballer ooit kampte al jaren met darmkanker en andere ziekten, waardoor zijn gezondheid de laatste jaren in rap tempo achteruit ging. De laatste weken van zijn leven bracht Pelé door in een ziekenhuis. Daar is hij overleden.

Pelé staat bekend als een van de beste voetballers die de wereld ooit heeft gehad. In 1958 hielp hij zijn land op zeventienjarige leeftijd aan de gewonnen wereldtitel. Het was een van zijn drie gewonnen WK's, want ook in 1962 en 1970 kroonde Pelé zich met de Goddelijke Kanaries tot de beste ter wereld. Het waren de jaren waarin Brazilië uitermate veel indruk maakte en met het frivole spel de wereld veroverde.

De oud-aanvaller speelde het grootste deel van zijn succesvolle loopbaan in de Braziliaanse competitie. Pelé debuteerde in 1956 bij Santos en speelde achttien jaar later zijn laatste wedstrijd. In totaal speelde hij 636 wedstrijden in het shirt van Santos. Daarin was hij een recordaantal van 618 keer trefzeker. Pelé, op 23 oktober 1940 geboren in Três Corações, sloot zijn loopbaan af bij New York Cosmos.

Ook bij de Braziliaanse nationale ploeg was Pelé lange tijd topscorer aller tijden. Hij had 92 interlands nodig om 77 keer te scoren. Tijdens het afgelopen WK kwam Neymar op gelijke hoogte met de grootheid in het topscorersklassement. Desondanks zullen Brazilianen Pelé voor altijd beschouwen als de beste voetballer die hun land ooit heeft voortgebracht. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

IronKnuckles
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Een held en idool uit mijn tijd ( ik ben een fossiel, ja 😏) is overleden. Een zachte herinnering aan het feit dat alles eindig is. Wat een voetballer!

GabrielleX01
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik ben dan nog vrij jong en heb hem nooit zien spelen (nooit als in back of the day, natuurlijk wel via beelden). Maar ik weet ook wat voor een icoon het is, de voetbalwereld heeft opnieuw een legende verloren :(

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

R.I.P Pelé. Weer een geweldige speler er niet meer. Maradona,Cruijff,Pelé er is geen beste ieder heeft zijn stijl gehad

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen