Noppert had strafschop Martínez bijna gepakt tegen Argentinië

24 december 2022, 10:38   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het had niet veel gescheeld of Andries Noppert had Oranje in leven gehouden tijdens de allesbeslissende penaltyreeks tegen Argentinië. Lautaro Martínez, nemer van de vijfde en winnende strafschop, deed recentelijk een boekje open over het cruciale moment. De aanvaller geeft toe dat hij de bal in eerste instantie wilde schieten in de rechterhoek. Dat was de hoek waar Noppert naar toe dook.

Pas in de allerlaatste seconde veranderde Martínez alsnog van gedachte. 'Ik wilde eigenlijk in de andere hoek schieten. Toen de scheidsrechter het fluitsignaal gaf en ik de aanloop nam, besloot ik te stoppen", legt de aanvaller van Internazionale uit. Martínez zag dat Noppert al bewoog naar de hoek en besloot om de bal in de linkerhoek te schieten.

De penalty van Martínez was cruciaal. Als de Argentijn had gemist bleef Nederland in leven en kon het missers van Virgil van Dijk en Steven Berghuis te boven komen. Dankzij de gedachteverandering van Martínez spatte de Nederlandse droom ineen: "Het is natuurlijk niet zeker dat Noppert de penalty had gered als de bal de andere kant op was gegaan, maar de kans was wel een stuk groter geweest", aldus de spits.

Lees ook: Noppert inspiratiebron voor oud-Ajacied: "Ik zou niet misstaan in Oranje"

Mentaal spelletje

Tijdens de strafschoppenserie deed het elftal van Louis van Gaal er alles aan om de Argentijnen uit hun concentratie te halen. Sommige spelers werden er inderdaad zenuwachtiger van, maar Martínez niet: "Ik was heel kalm en had heel veel zelfvertrouwen", vertelt de 25-jarige. Dat mentale spelletje hoort er volgens de aanvaller bij: "Dat is iets wat in een wedstrijd gebeurt, soms doen wij dat ook. Op zo'n momenten moet je je hoofd koel zien te houden."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen