Marciniak weerspreekt Franse kritiek en deelt Mbappé-anekdote

23 december 2022, 15:15   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De Poolse arbiter Szymon Marciniak heeft gereageerd op de kritiek die hij uit Franse hoek kreeg na zijn optreden tijdens de WK-finale. De leidsman werd onder meer verweten dat hij het derde Argentijnse doelpunt van Lionel Messi goedkeurde. Behalve op dat incident ging hij ook in op een bijzonder moment met Kylian Mbappé na de finale.

Veld betreden H2

Op het moment dat Messi in de verlenging de 3-2 liet aantekenen hadden meerdere Argentijnse wisselspelers het veld betreden. En dat is in strijd met regel 3, paragraaf 9 van de FIFA-spelregels, meldden verschillende Franse media na afloop. "Om strafbaar te zijn zou deze situatie het spel moeten beïnvloeden", vindt Marciniak. En wat was nou helemaal de impact van het opstaan en springen van die jongens op het veld?" Bovendien stipt hij aan dat in dat geval ook Frankrijk een treffer had moeten worden onthouden. "Er stonden wel zeven Fransen in het veld toen Mbappé scoorde", zegt Marciniak die ter illustratie een foto van het voorval toonde. 

Lees ook: Hierom voelt Frankrijk zich bestolen na de verloren WK-finale

Cruciaal moment H3

Artikel gaat verder onder video

Daarnaast werd Marciniak verweten dat hij Frankrijk een strafschop onthield in de 87ste minuut, toen Marcus Thuram werd neergehaald. De scheidsrechter onthulde dat het zijn eigen beslissing was niet te fluiten voor dat moment, terwijl de VAR wel geneigd was een overtreding toe te kennen. Na bestudering van de beelden bleef Marciniak bij zijn beslissing en kreeg Thuram zelfs geel omdat zijn valpartij als een schwalbe werd betiteld. De Pool werd na de finale geprezen door scheidsrechtersbaas Pierluigi Collina. "Hij was sterker dan de technologie en nam ongelooflijk nauwkeurige en goede beslissingen", zei de Italiaan onder meer. Oud-scheidsrechter Markus Merk sluit zich aan bij de woorden van Collina. "In mijn ogen had deze finale drie grote helden: Messi, Mbappé en Marciniak", vond de Duitser.

Marciniak onthulde tevens nog een bijzonder moment dat zich na de finale buiten het zicht van de camera's afspeelde. Hij probeerde na de wedstrijd Mbappé te troosten met het verliezen van de finale, en werd ineens stevig omhelsd door de maker van alle drie de Franse treffers. "Hij was erg verdrietig en teleurgesteld. Ik denk dat het een menselijk gebaar was. Ik omhelsde hem terug en probeerde hem te troosten door te zeggen dat hij een uitzonderlijke speler is.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen