Transferweekje: Ajax-keeper, Feyenoord-duo en FC Barcelona

24 december 2022, 12:00   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het WK zit erop en dus kan de aandacht weer volledig op het clubvoetbal. Diverse competities staan op het punt van beginnen, maar tegelijkertijd gaat ook de transfermarkt over een week weer open. Clubs zijn dan ook al volop in de weer om zich voor te bereiden. Een overzicht van de meest aannemelijke, terugkerende geruchten en verhalen van de afgelopen zeven dagen uit binnen- en buitenland.

Ajax op zoek naar nieuwe keeper

Met Maarten Stekelenburg (40) en Remko Pasveer (39) beschikt Ajax over twee keepers op leeftijd. Achter het ervaren tweetal lijkt Jay Gorter (22) nog niet klaar voor een basisplaats bij de regerend landskampioen. Pasveer maakte in de afgelopen maanden bovendien een weifelende indruk onder de lat in Amsterdam, waardoor de club op zoek is naar een nieuwe nummer één voor de komende jaren. Andries Noppert (28), de verrassende eerste doelman van Oranje op het WK in Qatar, wordt al sinds de start van het toernooi genoemd als mogelijke opvolger van Pasveer. Ajax zou echter ook in de markt zijn voor de Duitser Alexander Nübel (26), die momenteel door Bayern München wordt verhuurd aan AS Monaco. Ook Dominik Livakovic, die in Qatar indruk maakte bij Kroatië, zou op de radar zijn verschenen in Amsterdam maar zijn club Dinamo Zagreb gaat met een verwachte vraagprijs van 25 miljoen euro alvast hoog in de boom zitten. Fabrizio Romano kwam nog met de naam van Gerónimo Rulli op de proppen. 

{image[358914][right-half][]}Gaat Van Gaal toch weer aan de slag?

Al in 2016 leek de trainersloopbaan van Louis van Gaal erop te zitten. Maar toen de KNVB hem in aanloop naar het WK van 2022 nodig had, besloot hij toch voor nog één laatste klus te gaan. Dat was althans de insteek op dat moment. Inmiddels is het duidelijk weer gaan kriebelen bij de 71-jarige trainer, want in zijn media-optredens hintte hij al diverse keren op een volgend avontuur. Dat begon tijdens het WK, toen hij desgevraagd aangaf ervoor open te staan om de vertrokken Belgische bondscoach Roberto Martínez op te volgen. Deze week zette hij de deur ook wagenwijd open voor Portugal, dat eveneens een nieuwe trainer zoekt na het WK. En zo zijn er nog meer landen die na het toernooi in Qatar een vacature hebben openstaan. De vraag lijkt inmiddels niet meer óf Van Gaal aan een nieuwe uitdaging gaat beginnen, maar enkel nog waar!

Feyenoord mogelijk de markt op voor onzeker tweetal

Het was even schrikken op de Feyenoord-training van afgelopen donderdag. Verdediger Gernot Trauner leek op de weg terug te zijn na een blessure, maar kon de training niet afmaken. De vraag is hoelang de ervaren verdediger blijft sukkelen met de klachten. Uit voorzorg is Feyenoord ondertussen al op zoek naar een vervanger van de Oostenrijker. Eerder werd al bekend dat de Rotterdammers FC Twente-verdediger Mees Hilgers in de gaten houden. Echter lijkt de komst van het 21-jarige talent nog niet aan de orde: 'De Rotterdammers zijn niet concreet voor Hilgers en lijken dat ook niet opnieuw te gaan worden, zoals het staat', schrijft Feyenoord-medium 1908.nl. Datzelfde 1908.nl meldde ook dat Feyenoord rekening houdt met een eventueel vertrek van Alireza Jahanbakhsh. De aanvaller, die in Rotterdam maar sporadisch in actie komt, zou in de belangstelling staan van het Griekse Panathiniakos. Mocht de Iraniër vertrekken zal Feyenoord hoogstwaarschijnlijk de markt op gaan voor een vervanger.

{image[359236][left-half][]}Toekomst Nederlands duo bij Barcelona onzeker

In de Spaanse media gonst het van de geruchten over de toekomst van Frenkie de Jong en Memphis Depay bij FC Barcelona. De club is nog lang niet uit de financiële zorgen en wilde afgelopen zomer al van beide Oranje-internationals af. De laatste stand van zaken voor wat betreft De Jong is dat de club inmiddels niet langer afscheid zou willen nemen van de middenvelder. Wel zou de club opnieuw willen proberen De Jong te bewegen tot een salarisverlaging. Mocht hij daarmee niet akkoord willen gaan, dan zit het Manchester United van Erik ten Hag op het vinkentouw om De Jong net als afgelopen zomer te proberen te verleiden tot een overstap naar de Premier League. Die competitie zou ook zomaar de volgende bestemming van Memphis kunnen zijn, aangezien Newcastle United voor hem in de markt zou zijn. Er gloort echter ook een mogelijk perspectief op meer speeltijd bij Barcelona voor de aanvaller. Robert Lewandowski is namelijk de eerste duels na de winterstop geschorst en bovendien zou de club inmiddels ook denken aan een afscheid van de Braziliaan Raphinha, die Memphis regelmatig buiten de basis houdt. 

Enzo Ferandez nadert João Félix met transferrecord

De Argentijnse Enzo Fernandez heeft zijn stempel goed weten te drukken op het gewonnen WK in Qatar. Met één doelpunt en één assist - beiden in de groepsfase - was hij statistisch gezien niet heel belangrijk, maar in de praktijk laat hij zien dat cijfers slechts cijfers zijn. Op Luka Modric na had Enzo Ferandez de meeste balcontacten op het WK, namelijk 378 tegenover 404 van Modric. De middenvelder van Benfica, die voor het WK slechts drie oefeninterlands speelde - staat na zijn WK in de belangstelling van verschillende Europese topclubs. Volgens de Portugeze sportkrant Record zou er al een grootmacht zijn die honderd miljoen heeft geboden op de slechts 21-jarige middenvelder. Welke club dit is, is onbekend. Maar of Benfica überhaupt open staat voor een vertrek van de stermiddenvelder is nog maar de vraag. De club is met Roger Schmidt aan het roer met een geweldig seizoen bezig. Met 28 gespeelde wedstrijden is de club nog steeds ongeslagen en waren ze zelfs groepswinnaar in hun Champions League-groep met PSG, Juventus en Maccabi Haifa. Fernandez is deze zomer voor 12 miljoen opgepikt bij River Plate, dat maarliefst 25 procent van een toekomstige transfersom krijgt. De clausule in het contract van de middenvelder is 125 miljoen, dat is misschien wat te voorbarig. 

Cristiano Ronaldo

Het lijkt vrijwel zeker dat Cristiano Ronaldo (37) zijn loopbaan dan toch definitief gaat vervolgen bij Al-Nassr. De Portugees komt in Europa niet meer aan de bak tegen de voorwaarden die hij zelf wil en dus vertrekt hij voor 2,5 jaar naar Saoedi-Arabië. Daar ligt hij overigens vast tot zijn 45ste levensjaar, want hij krijgt ook een rol in het WK-bid na zijn periode als voetballer en strijkt meer dan tweehonderd miljoen euro (!) op in die periode. Of komt er toch nog een uitdaging binnen Europa?! 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen