Tien Nederlandse tieners om in 2023 in de gaten te houden

21 december 2022, 14:47   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Aan talent geen gebrek in Nederland. Wie zijn de sterren van de toekomst? FCUpdate.nl werpt een blik op tien talenten van acht verschillende clubs die het komende jaar goed in de gaten worden gehouden. Sommigen hebben hun profdebuut al gemaakt, anderen bonzen hard op de deur.

Maxim Dekker (18) | AZ

De Alkmaarse talentenfabriek heeft met Maxim Dekker een speler voortgebracht van wie we in de toekomst waarschijnlijk nog veel gaan horen. Vrijwel geruisloos is de achttienjarige verdediger uitgegroeid tot waardevol lid van de eerste selectie van AZ. De afgelopen maanden heeft het grote publiek kennisgemaakt met de jeugdinternational, die inmiddels tien wedstrijden in de Eredivisie en zes in de Conference League achter zijn naam heeft staan. Wat Dekker een extra interessante speler maakt, is dat hij een linksbenige centrale verdediger is. En die zijn schaars.

Ezechiel Banzuzi (17) | NAC Breda

Al op zestienjarige leeftijd brak Ezechiel Banzuzi door bij NAC Breda. Dat ging niet zonder slag of stoot. Begin dit jaar werd hij tijdelijk uit de selectie gezet nadat hij op Snapchat zijn 'vertrek' aankondigde. De jonge middenvelder leek op dat moment op weg naar FC Utrecht, maar de transfer ging niet door en op zijn zeventiende verjaardag zette hij bij NAC een handtekening onder zijn eerste profcontract. Een vertrek is nu niet meer aan de orde, al ligt het plafond van de fysiek sterke Banzuzi waarschijnlijk niet in het Rat Verlegh Stadion.

{image[359260][right-half][]}Antoni Milambo (17) | Feyenoord

Hij wordt al jaren beschouwd als een van de grootste talenten van de jeugdopleiding van Feyenoord, maar op een doorbraak in het eerste elftal moet Antoni Milambo nog even wachten. Op twee invalbeurten in de (voorronde van) de Conference League na, hebben we de Rotterdammer nog niet aan het werk gezien. Dat lijkt slechts een kwestie van tijd. Milambo was onlangs een van de talenten die door Arne Slot werd meegenomen naar het trainingskamp in Portugal. Wordt 2023 het jaar van zijn Eredivisie-debuut?

Tygo Land (16) | PSV

Hij moet zijn zeventiende verjaardag nog vieren, maar bij PSV zijn ze overtuigd van de potentie van Tygo Land. Niet voor niets telden de Eindhovenaren enkele maanden geleden 700.000 euro neer voor de veelbelovende middenvelder, die bij sc Heerenveen werd weggeplukt. "Meer dan jammer", zo noemde technisch manager Ferry de Haan het vertrek van Land bij de Leeuwarder Courant. Voor een debuut in het eerste elftal van PSV komt 2023 misschien nog wat te vroeg. Mogelijk gaan we hem wel al bij Jong PSV in de Keuken Kampioen Divisie aan het werk zien.

Amourricho van Axel Dongen (18) | Ajax

Bij Ajax staan een hoop tieners op de nominatie om door te breken in het eerste elftal. Eén daarvan is Amourricho van Axel Dongen, die vorig seizoen onder Erik ten Hag zijn officiële debuut maakte. Alfred Schreuder heeft de jonge buitenspeler nog geen speeltijd gegeven. Daar heeft de trainer ook weinig kansen voor gehad: door een enkelblessure zat Van Axel Dongen ook een behoorlijke tijd in de lappenmand. Inmiddels is hij weer fit en klaar om te laten zien waarom hij in 2021 met het winnen van Abdelhak Nouri Trofee werd uitgeroepen tot grootste talent van de jeugdopleiding van Ajax.

Julian Rijkhoff (17) | Borussia Dortmund

Het zou zomaar kunnen dat de toekomstig spits van het Nederlands elftal wordt opgeleid in Duitsland. Borussia Dortmund is in elk geval overtuigd van de potentie van Julian Rijkhoff. Ajax zag het ook in hem zitten, maar verloor bijna twee jaar geleden de strijd om zijn handtekening. In Duitse dienst scoort Rijkhoff erop los. Dit seizoen staat de teller op 14 doelpunten in 19 wedstrijden. Zijn officieuze debuut in het eerste elftal heeft hij inmiddels al gemaakt. Krijgt de jonge Nederlandse spits komend jaar ook zijn eerste officiële kans?

Jason van Duiven (17) | PSV

Over talentvolle spitsen gesproken: Jason van Duiven behoort ook tot die categorie. Het zeventienjarige talent van PSV werd vorige maand door Ruud van Nistelrooij meegenomen naar het winterse trainingskamp in Spanje. Dat heeft Van Duiven te danken aan de goede dingen die hij de afgelopen tijd heeft laten zien in de jeugdteams. Dit seizoen maakte hij namens Jong PSV zijn eerste doelpunten in de Keuken Kampioen Divisie. Er zullen volgend jaar ongetwijfeld meer volgen. Wordt 2023 ook het jaar waarin hij zijn eerste Eredivisie-treffer maakt?

{image[359261][left-half][]}Philip Brittijn (18) | De Graafschap

Hij is nog maar achttien jaar, maar inmiddels al een tijdje basisspeler bij De Graafschap. Philip Brittijn is een van de meest veelbelovende spelers van de Keuken Kampioen Divisie. Met 45 wedstrijden in het profvoetbal achter zijn naam is hij bovendien een van de meest ervaren talenten van dit lijstje. Het kan niet anders of we gaan Brittijn in de toekomst nog in de Eredivisie zien, of dat nou in het shirt van De Graafschap of een andere club is. Zijn contract in Doetinchem loopt nog anderhalf jaar door.

Rav van den Berg (18) | PEC Zwolle

Al op zestienjarige leeftijd maakte Rav van den Berg zijn debuut in de Eredivisie. Sindsdien speelde de linksbenige centrale verdediger nog 24 officiële wedstrijden voor PEC Zwolle. De afgelopen jaren toonden onder meer Ajax, PSV en Liverpool interesse in het broertje van Sepp van den Berg, die een langer verblijf in Zwolle verkoos boven een stap naar een topclub. Bij de huidige nummer twee van de Keuken Kampioen Divisie verscheen de linksbenige centrale verdediger in de laatste wedstrijden voor de winterstop telkens aan de aftrap. Over een half jaar is hij met zijn club mogelijk weer in de Eredivisie te bewonderen.

Jorrel Hato (16) | Ajax

In Amsterdam verwachten ze veel van Jorrel Hato. De centrale verdediger kwam in 2018 over van Sparta Rotterdam en maakt sindsdien veel indruk op De Toekomst. De nog altijd maar zestienjarige Hato heeft zijn officieuze debuut in het eerste elftal al achter de rug. Alfred Schreuder schijnt zeer gecharmeerd van hem te zijn. Wie weet wordt hij de komende tijd vaker bij het eerste elftal gehaald nu Ahmetcan Kaplan weer een tijdje uit de roulatie is.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen