Kökcü over One Love-band op WK: "Ik wil niemand zwart maken"

20 december 2022, 19:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Orkun Kökcü heeft in gesprek met ESPN zijn mening gegeven over het feit dat de KNVB en Virgil van Dijk uiteindelijk besloten de One Love-band níét te dragen op het WK in Qatar. Kökçü werd in oktober onderwerp van gesprek toen hij weigerde dezelfde band om zijn arm te doen in de uitwedstrijd van Feyenoord tegen AZ.

De One Love-band werd de afgelopen weken opnieuw onderwerp van gesprek. Verschillende Europese deelnemers, waaronder het Nederlands elftal, waren van plan de band te gaan dragen op het WK in Qatar. Daarmee wilden zij een statement maken, maar dat werd niet goedgekeurd door de FIFA. De Wereldvoetbalbond dreigde de aanvoerders te bestraffen met een gele kaart indien zij toch de One Love-band zouden dragen. De KNVB besloot om die reden uiteindelijk af te zien van het plan. "Ik wil niemand zwart maken. Maar als je echt voor een actie staat, moet je kosten wat het kost ook daarachter staan", zegt Kökçü daarover.

"Net zoals ik dat heb proberen te doen. Ik wist dat er van alles over me heen zou komen, maar het moet niet alleen bij woorden blijven vind ik. Toen ik het hoorde dat ze hem niet zouden dragen, dacht ik wel 'wat gaat er nu gebeuren?'. Gaat er weer commotie ontstaan. Maar dat bleef uit. En dat begrijp ik uiteindelijk ook", zegt de captain van Feyenoord, die vindt dat hij sterker uit de situatie is gekomen. "Zeker. Ik heb vanuit die actie eigenlijk het gevoel gehad dat je als mens altijd je eigen keuzes moet kunnen maken. En dat niemand je wijs kan maken wat je wel of niet moet doen."

Religie

In het weekend van 15 en 16 oktober van dit jaar vroeg het Nederlandse profvoetbal aandacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap. De coaches van de clubs uit onder meer de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie droegen een speldje in de kleuren van een regenboog op hun borst, terwijl de aanvoerders de One Love-band om hun arm droegen. De meeste aanvoerders althans. Excelsior-captain Redouan El Yaakoubi en Kökçü besloten dat niet te doen. Kökçü kreeg daar veel kritiek op. Zo werd er onder meer gezegd dat Arne Slot de aanvoerdersband moest afpakken van de Turkse middenvelder.

Twee maanden later kijkt Kökçü er met een positief gevoel op terug. "Ik ben daar ook weer goed uitgekomen. Ik heb mijn voeten kunnen laten spreken. Ik heb geen moment gehad van: 'Wat heb ik nou weer gedaan?' Het was echt iets persoonlijks voor mij. Ik heb me niet druk gemaakt om al die commotie en chaos. Dus spijt heb ik er niet van. Maar het heeft wel het een en ander doen opwaaien." In de uitwedstrijd tegen AZ droeg uiteindelijk niet Kökçü, maar Gernot Trauner de aanvoerdersband. De volgende keer dat in de Eredivisie de One Love-band wordt gedragen, zal Kökcü hetzelfde besluit nemen. "Ik blijf dicht bij mijn religie. Dat heb ik toen ook gedaan."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen