Lionel Messi zet kroon op carrière ondanks Mbappé-show: Argentinië wereldkampioen

18 december 2022, 18:59   Bijgewerkt: 18 december 2022, 19:06

Aan het begin van het WK gunde het overgrote deel van de voetbalwereld hem een eindzege, nu is het zo ver. Lionel Messi is met 'zijn' Argentinië wereldkampioen geworden en zal door de meesten vanaf nu gezien worden als de beste voetballer aller tijden. Na een geweldig doelpuntenfeest en en zinderende slotfase is Argentinië de beste van de wereld en heeft Lionel Messi de kroon op zijn carriére gezet ten koste van Frankrijk.

Argentinië en Frankrijk voerden allebei wijzigingen door in de opstelling ten opzichte van de halve finale tegen respectievelijk Kroatië en Marokko. Zo mocht Angel di Maria zich vanaf de aftrap laten zien bij de Argentijnen, terwijl Adrien Rabiot en Dayot Upamecano aan de kant van Frankrijk aan de start verschenen.

Vanaf minuut deelde Argentinië de lakens het uit. Het speelde – zonder veel kansen te creëren- meer op de helft van Frankrijk, wat resulteerde in een aantal speldenprikjes. Nadat Alexis Mac Allister met een schot van afstand voor het eerste gevaar had gezorgd, was het na 23 minuten spelen al raak voor de Argentijnen.

Ousmane Dembelé tikte Di Maria aan in het strafschopgebied, waarna de scheidsrechter naar de strafschopstip wees. Lionel Messi wist Hugo Lloris eenvoudig te verschalken, waardoor de Argentijnse ploeg halverwege de eerste helft de voorsprong te pakken had. Het was de zesde goal van dit seizoen voor Messi, maar vier van zijn goals waren vanaf elf meter.

Opvallend was dat het voor Frankrijk al de derde strafschop tegen was in drie wedstrijden tijd. De equipe van Didier Deschamps had het defensief gezien dus niet op orde, maar kon ook aanvallend geen potte breken. Er werden in het eerste bedrijf geen kansen gecreëerd en ook sterspeler Kylian Mbappé kon het verschil niet maken.

Verdubbeling voorsprong

Argentinië bleef ondertussen doorgaan met goed verzorgd voetbal, waardoor de formatie van bondscoach Lionel Scaloni zichzelf wist te belonen met een tweede treffer. Na een schitterende counter, waarbij veel Argentijnen betrokken waren, was het Di Maria die de Argentijnen op een 2-0 voorsprong schoot.

Lees ook: Uit het boekje: Di Maria schiet Argentinië op 2-0 na schitterende counter

Een harde klap voor Frankrijk en voor bondscoach Didier Deschamps, die direct keihard ingreep. Olivier Giroud en Ousmane Dembelé werden door de coach al voor de rust naar de kant gehaald. De wissels zeiden genoeg: het optreden van Les Bleus in het eerste bedrijf was ver onder de maat.

Ondanks de wissels van de bondscoach en de harde woorden van de trainer in de rust was er nog weinig verbetering te zien bij de Fransen. Er werden opnieuw nauwelijks kansen gecreëerd, maar er werd wel nog meer ruimte achter de defensie weggegeven. Door alert keeperswerk van Tottenham Hotspur-doelman LLoris werd de wedstrijd echter nog niet in het slot gegooid.

Comeback

Door de comeback van het Nederlands elftal tegen Argentinië wisten de Argentijnen dat ze gefocust moesten blijven. Een overtreding van Otamendi zorgde er echter voor dat de Fransen de uitgelezen mogelijkheid kregen om terug te komen in de wedstrijd. Kylian Mbappé verschalkte doelman Martinez vanaf elf meter (2-1).

Vervolgens zette Frankrijk door, want één minuut later gebeurde hetgeen wat gezien de wedstrijd onmogelijk leek te zijn. Mbappé kreeg de bal door de lucht aangespeeld en haalde op schitterende wijze uit. Hij zetten doelman Martinez op het verkeerde been, waardoor er een Franse uitbarsting van vreugde losbarstte: 2-2. Goals vielen er vervolgens niet meer binnen negentig minuten, waardoor het gevecht in de verlenging verder ging.

Lees ook: Wat maken we hier mee?! Kylian Mbappé scoort tweemaal in twee minuten

In de verlenging wilden allebei de ploegen niet te veel risico nemen, maar duidelijk was dat de Franse ploeg in ieder geval wakker was geworden. Via de uitblinkende Mbappé probeerde het met dieptepasses achter de defensie gevaarlijk te worden, maar het was Argentinië dat het dichtst bij een treffer was. De ingevallen Lautaro Martinez kreeg twee opgelegde kansen, maar wist het net niet laten bollen.

Argentinië gevaarlijker

Toch was Argentinië gevaarlijker in de verlenging, waarna ook de terechte voorsprong volgde. Lloris wist in eerste instantie nog een harde poging van Martinez te keren, maar Messi stond precies op de juiste plek om de rebound binnen te schieten (3-2). De bal werd nog door een Franse verdediger weggeschoten, maar de doellijntechnologie liet zien dat de bal in zijn geheel over de achterlijn was geweest. Met nog tien minuten op de klok wisten de Argentijnen de voorsprong zien vast te houden, maar ook dit lukte niet.

Een handsbal van Montiel zorgde er namelijk voor dat Frankrijk een strafschop kreeg, die Mbappé feilloos binnen wist te schieten. De Franse sterspeler maakte zijn hattrick en zorgde ervoor dat strafschoppen deze zinderende finale moesten beslissen.

Na strafschoppen bleek Argentinië echter te sterk te zijn voor de Fransen, door missers van Kingsley Coman en Aurelien Tchouameni, waardoor de grote droom van Messi werkelijkheid werd. De uitblinker van de Argentijnse ploeg begeleide zijn land naar de wereldtitel, terwijl Frankrijk na de vorige wereldtitel op een pijnlijke manier het onderspit moest delven.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen