Duidelijk advies voor de finalisten: géén invallers bij strafschoppen

18 december 2022, 16:08

Mocht de WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk vanavond in een gelijkspel eindigen, dan is er één statistiek waar bondscoaches Didier Deschamps en Lionel Scaloni op kunnen bouwen. In het geval dat er strafschoppen genomen moeten worden, dan blijkt uit de geschiedenis van het voetbal dat er beter geen specialisten als invaller binnen de lijnen kunnen worden gebracht.

Sinds het WK in 2006 zijn er namelijk zeven keer spelers specifiek ingebracht voor het nemen van een penalty, met opvallende resultaten. Geen van hen slaagde er namelijk in om de strafschop succesvol binnen te schieten. Vijf keer zorgde de gemiste penalty bovendien voor een uitschakeling in het toernooi. 

Het meest recente voorbeeld van dit opvallende fenomeen was te zien in de achtste finale tussen Marokko en Spanje op het WK in Qatar. Nadat de reguliere speeltijd in een doelpuntloos gelijk spel was geëindigd, brachten beide bondscoaches toen namelijk invallers binnen de lijnen. Zowel Pablo Sarabia (Spanje) als Badr Benoun (Marokko) konden echter niet met de druk omgaan. Uiteindelijk zou Marokko de strafschoppenserie met 3-0 winnen, nadat alle Spaanse spelers faalden vanaf elf meter.

Drama in Engeland na EK-finale

Ook op het EK 2020 was de vloek op invallers voor strafschoppen duidelijk zichtbaar, toen Engeland het in de finale aflegde tegen Italië op basis van penalty's. Nadat er na 120 minuten speeltijd een 1-1 stand op het scorebord stond, bracht Gareth Southgate namelijk zowel Jadon Sancho als Marcus Rashford in, speciaal om een strafschop te nemen. Beide spelers faalden echter, waarna Engeland in eigen huis de EK-titel aan Italië af mest staan. Zowel Sancho als Rashford gaven vervolgens aan online racistisch bejegend te zijn na de dramatische strafschoppenreeks.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen