Werd Frenkie de Jong verkeerd gebruikt? "Dat deed hij amper"

17 december 2022, 09:10

Foppe de Haan geeft het Nederlands elftal een krappe voldoende voor de prestaties op het WK in Qatar. De voormalig trainer vindt dat Oranje 'veel te behoudend' en 'te veel bedacht' speelde. Met de beschuldigende vinger wijst de 78-jarige De Haan naar bondscoach Louis van Gaal, die volgens hem 'te dogmatisch' is gebleken.

De Haan deelt het Nederlands elftal in een interview met de NOS een 6 uit. "Ik vind dat ze maar een paar momenten echt goed hebben gespeeld, met lef. Voor de rest vond ik het veel te behoudend. Niet Nederlands. Het was te veel bedacht, zou je kunnen zeggen", vertelt hij. "De spelers zaten in een soort stramien waarvan je je kunt afvragen of ze dat aankonden. Het leek soms te moeilijk om er creatief mee om te gaan. Want dat kan ook, hè? Dat je in een soort korset zit. Pas wanneer je alles onder controle hebt, geeft dat ruimte om wat te doen. Daar waren we nog lang niet aan toe."

Zelf had De Haan nooit voor een 5-3-2-systeem gekozen. "Als je voor vijf verdedigers gaat en je speelt dat spelsysteem al tijden goed, is dat prima. Maar zodra je dat moet ontwikkelen tijdens een WK, gaat het mis", vertelt hij. "Ik denk dat de spelers van het Nederlands elftal echt behoefte hadden aan 4-3-3. Want het is natuurlijk niet zo dat er geen enkel land meer is dat zo speelt. De Engelsen deden het, de Fransen doen het. En Nederland dus niet... Van Gaal is wel een beetje te dogmatisch gebleken, vind."

Frenkie de Jong

Voetbal is, zo stelt De Haan, meer dan tactiek: ook emotie en de vrijheid om als speler op het veld dingen te laten zien die je goed kunt. "Dat zijn we een beetje kwijtgeraakt. Eigenlijk is dat heel jammer. Ooit zal dat wel weer terugkomen. Dat hoop ik, althans", gaat hij verder. "Als spelers dat gevoel van vrijheid weer hebben, lef en durf tonen, dan pas krijg je rendement. We vinden met z'n allen Frenkie de Jong een creatieve middenvelder. Maar ik zag dit WK weinig terug van die creativiteit. Hij heeft amper een steekbal gegeven. Terwijl hij dat wel in zijn vermogen heeft. Naar mijn idee speelde hij veel te veel tegen de achterhoede aan, soms zelfs ín de achterhoede. En veel te weinig in de voorhoede."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

paardenlul
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

hij is gewoon een overschatte voetballer

Zeeuwke
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Jij een overschatte paardelul

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen