Einde WK-sprookje Marokko: Frankrijk schakelt stuntploeg uit

14 december 2022, 21:59   Bijgewerkt: 14 december 2022, 22:28

Met een 2-0 overwinning op Marokko heeft Frankrijk de finale van het WK gehaald. De ploeg van Didier Deschamps kwam al vroeg op voorsprong en leunde vervolgens voornamelijk op de counter. Marokko was niet in staat aanvallend iets te forceren, waardoor invaller Randal Kolo Muani de wedstrijd kort voor tijd kon beslissen. In de finale treft Frankrijk het sterke Argentinië.

Didier Deschamps kon in de halve finale niet beschikken over Adrien Rabiot en Dayot Upamecano, die wegens ziekte moesten afhaken. Bij Marokko keerden er juist twee spelers terug: centrale verdedigers Romain Saïss en Nayef Aguerd werden fit genoeg bevonden om te starten. Tenminste, zo leek het, totdat kort voor de aftrap moest West Ham-verdediger Aguerd alsnog moest afhaken.

Mogelijk droeg dit eraan bij dat de verdediging van de Leeuwen van de Atlas in de beginfase niet volledig op orde was. Verkeerd instappen van Jawad El Yamiq leidde tot twee kansen voor Kylian Mbappé. Deze konden nog worden afgeweerd, maar vervolgens schoot linksback Theo Hernández bij de tweede paal de 1-0 binnen. Azzedine Ounahi probeerde daarna snel iets terug te doen, maar zijn stijlvolle poging belandde via de vingertoppen van Hugo Lloris aan de verkeerde kant van de paal. De plannen van Marokko, die voornamelijk bestonden uit tegenhouden en afwachten, konden zo al snel de prullenbak in.

Bekijk hier: De openingsgoal van Frankrijk tegen Marokko

Toen Saïss na twintig minuten het strijdtoneel moest verlaten, werd dit moment door bondscoach Walid Regragui aangegrepen om een tactische omzetting te doen en niet meer met een vijfmansdefensie te spelen. Met hernieuwde energie trok zijn ploeg vervolgens ten aanval, maar ondanks enige dreiging werd het strafschopgebied maar nauwelijks bereikt. Omdat er maar weinig Marokkanen achter de bal bleven, kon Frankrijk vervolgens via de watervlugge vleugelspelers razendsnel uitbreken. Soms wist Marokko deze counters al dan niet met overtredingen te stoppen, maar dit lukte niet altijd. Giroud kreeg twee grote mogelijkheden om de voorsprong voor Frankrijk verder te vergroten, maar hij bleef in gebreke.

Dat kwam de ploeg uiteindelijk duur te staan toen invaller Randal Kolo Muani tien minuten voor tijd de 2-0 binnenschoot. Na een geduldige Franse aanval kwam een voorzet van Mbappé voor de voeten van de Frankfurt-spits, die zijn eerste balcontact gelijk promoveerde tot doelpunt. Vervolgens probeerde Marokko nog tot een eretreffer te komen, maar een poging van Abderrazak Hamdallah werd op de lijn gekeerd. Door de 2-0 overwinning zal Frankrijk het in de finale opnemen tegen Argentinië, terwijl Marokko met Kroatië zal strijden om de derde plaats.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen