Iran dreigt profvoetballer te executeren wegens deelname protest

13 december 2022, 20:07   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De protesten in Iran dreigen een profvoetballer in het land fataal te worden. De autoriteiten zouden Amir Nasr-Azadani (26) willen executeren nadat hij deelnam aan de protesten tegen het strenge regime dat sinds 1979 aan de macht is in Teheran. 

Nasr-Azadani kwam als voetballer tot 2019 uit voor SC Tractor. Het onafhankelijke nieuwsplatform IranWire meldt dat hij is opgepakt omdat hij enkele uren deelgenomen zou hebben aan de protesten tegen het regime. De Revolutionaire Rechtbank zou hem daarom hebben veroordeeld tot de dood door ophanging. 

Het nieuws dat Nasr-Azadani de deelname aan de protesten zou moeten bekopen met de dood heeft tot hevige reacties gezorgd in de voetbalwereld. De internationale spelersvakbond FIFPRO riep op twitter op tot het 'directe stopzetting van zijn straf'. Ook bekende voetballers zoals oud-internationals Mehdi Mahdavikia en Ali Karimi deden een vergelijkbare oproep aan het regime. 

Op het WK in Qatar lag de Iraanse ploeg onder een vergrootglas. De spelers weigerden voor het eerste groepsduel met de Verenigde Staten mee te zingen met het Iraanse volkslied, wat werd opgevat als een steunbetuiging aan de protesten. Voor het tweede duel zongen de spelers wél weer mee, mogelijk omdat hun families in het streng Islamitische land gevaar zouden lopen als zij zich opnieuw schuldig zouden maken aan het betuigen van steun aan de protesten. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen