Oranje komt sterk terug maar vliegt er na strafschoppen toch uit

9 december 2022, 23:04

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd de halve finale van het WK te bereiken. Tegen Argentinië kwam Oranje terug van een 2-0 achterstand, maar de Argentijnen namen uiteindelijk de strafschoppen beter. 

Oranje startte met één wijziging ten opzichte van de achtste finale tegen de Verenigde Staten aan het duel met de Argentijnen. Steven Bergwijn kreeg opnieuw de kans naast Memphis in de aanval, waardoor Cody Gakpo terugkeerde op de nummer tien-positie, wat ten koste ging van Davy Klaassen die op de bank plaatsnam. De Argentijnen hadden hun systeem omgegooid om de Nederlandse aanval te neutraliseren. Met oud-Ajacied Lisandro Martínez koos Lionel Scaloni voor een derde centrale verdediger, waardoor de Argentijnen net als Nederland in een 5-3-2-formatie operereerden. 

De openingsfase van het duel leverde een weinig aantrekkelijk schouwspel op. Het was duidelijk te merken dat beide ploegen voor defensieve zekerheid hadden gekozen, wat weinig kansen over en weer opleverde. Het leek wachten op een dood spelmoment of een enkele bevlieging van Lionel Messi of Frenkie de Jong die de wedstrijd open zou breken. Messi liet zich na twintig minuten voor het eerst zien, maar schoot hoog over. Aan de andere kant werd Oranje voorzichtig gevaarlijk toen Bergwijn voorlangs schoot. Toch was het Messi die uiteindelijk aan de basis van de 1-0 stond. Hij stak na ruim een half uur spelen de rechter wingback Nahuel Molina schitterend weg. Daley Blind was te laat en Molina verschalkte Andries Noppert met een laag schot van dichtbij. 

De wedstrijd ontpopte zich daarna tot een rommelig geheel, zeker ook met dank aan de Spaanse scheidsrechter Lahoz. Die strooide in de laatste fase van de eerste helft met gele kaarten. Aan Nederlandse zijde gingen Jurriën Timber en wisselspeler Wout Weghorst op de bon, terwijl bij de Argentijnen Cristian Romero, Marcos Acuña en assistent-bondscoach Walter Samuel in het boekje verdwenen. Oranje kreeg nog wel een aantal vrije trappen waaruit het gevaar had kunnen stichten, maar de voorzetten van Gakpo waren steevast een prooi voor de Argentijnse defensie. 

Van Gaal probeerde het spelbeeld in de rust om te gooien door Teun Koopmeiners en Steven Berghuis te brengen voor Marten de Roon en Steven Bergwijn. Toch kwam Oranje niet tot grote kansen in de openingsfase van het tweede bedrijf. Aan de andere kant probeerden de Argentijnen met snelle uitbraken een tweede treffer te forceren. Die kwam er bijna toen Messi een vrije trap van een meter of twintig rakelings over het doel van Noppert schoot. Van Gaal bracht na een uur spelen met Luuk de Jong een spits in. Omdat Daley Blind voor hem naar de kant ging schakelde Oranje voor het eerst dit WK over op het oude 4-3-3-systeem. 

Argentinië kwam echter met nog twintig minuten te spelen op 2-0 toen Denzel Dumfries een strafschop weggaf na een duel met Acuña. Messi wist wel raad met de buitenkans en verschalkte Noppert met een beheerst schot in de rechterhoek. Met ook Wout Weghorst binnen de lijnen ging Oranje va banque op zoek naar een aanluitingstreffer. Die kwam er tien minuten voor tijd ook toen Weghorst een voorzet vanaf de rechterkant achter de Argentijnse doelman Martínez kopte. 

Berghuis kreeg daarna de twee grootste kansen. De eerste was een schot die hij na goed terugkoppen van Luuk de Jong rakelings via een Argentijns been in het zijnet schoot. Later, inmiddels in blessuretijd, mocht hij voor een vrije trap aanleggen op zo'n achttien meter van het  doel, maar toen raakte de Ajacied de Argentijnse muur. Oranje bleef de bal waar mogelijk direct naar voren te gooien en in de laatste minuten van de tien toegekende minuten blessuretijd versierde Weghorst opnieuw een vrije trap. Koopmeiners eiste de bal op, verraste vervolgens alles en iedereen aan Argentijnse zijde door niet te schieten maar zachtjes langs de muur te passen, waar Weghorst klaarstond om met zijn tweede van de avond een verlenging af te dwingen. 

Daarin begonnen beide teams voorzichtig, alsof de dreun van de late gelijkmaker nog even verwerkt moest worden. Pas in het tweede gedeelte van de verlenging ontstonden de eerste kansen, voor de Argentijnen. Noppert redde echter op inzetten van de ingevallen Angel dí Maria en Lautaro Martinez. In de slotseconden had hij geluk toen een schot van Enzo Fernandez uiteenspatte op de paal. Dat was direct de laatste kans van de wedstrijd, waardoor er strafschoppen aan te pas moesten komen. Daarin faalden Virgil van Dijk en Steven Berghuis, waardoor Oranje alsnog werd uitgeschakeld door de Argentijnen. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Gusa
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

4 wedstrijden en een beetje met een verschrikkelijke tactiek gespeeld. Het simpele inbrengen van een aanspeelpunt transformeerde alles. Hoe kon Van Gaal zo lang vasthouden aan Bergwijn en Depay? Met Bergwijn kreeg je medelijden door hoeveel er fout ging en Depay had na 7 weken geen wedstrijd totaal geen ritme. Voor mij is dit echt het WK van de verkeerde keuzes bij Oranje.

Jansen59
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Gelukkig eruit, ik hoop het laatste bericht van die arrogante van Gaal zijn overlijdensbericht is.

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ons systeem met onze wereldster was weer werelds . Dan kom je terug omdat je eindelijk is gaat spelen met echte spitsen en de vroege voorzet . Kost idd veel kracht ,maar waarom je stijl weer zo veranderen . In de verlenging was het weer niks . En dan blijkt dat je kan trainen wat je wil op pingels . Heel dat gedoe met keepers etcetc wat een bullshit . Kom ik bij onze noppert die jarenlang gewoon een reserve doelman was . Die gozert moest erin voor welke reden weet niemand . Hij doet niks verkeerd maar ook niks bijzonders . En een penalty killer is het dus ook niet met zijn reach. Hopelijk maakt ronald koeman er weer een team van wat wel leuk is om te zien

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen