Penaltykiller en marathonloper: Kroatië zet bizarre statistieken neer

9 december 2022, 21:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Kroatië verraste vrijdagavond vriend en vijand door titelfavoriet Brazilië uit het WK te knikkeren. De beslissing viel uiteindelijk na strafschoppen, maar ook gedurende de wedstrijd maakten de Kroaten al veel indruk. Dat leidde tot enkele bijzondere statistieken. 

Dé grote uitblinker bij Kroatië was natuurlijk doelman Dominik Livakovic. Hij hield zijn ploeg op de been met liefst elf reddingen, het hoogste aantal van een keeper in één wedstrijd tijdens dit WK. Bij die elf is ook de gestopte penalty van Rodrigo meegenomen. Dit was, na de drie reddingen tegen Japan, de vierde redding van Livakovic in een strafschoppenserie op dit toernooi. Daarmee is hij pas de derde keeper die in één WK tot dat aantal gestopte penalty's komt. Naast de Argentijn Sergio Goycochea in 1990 was de ander landgenoot Danijel Subasic in de succesvolle Kroatische campagne van vier jaar geleden. 

Hoewel Kroatië niet veel creëerde, waren er ook spelers die op het veld indruk maakte. Een van hen was uiteraard sterspeler Luka Modric, die onder meer verantwoordelijk was voor de meeste balcontacten (139) en de meeste aangekomen passes (105) van iedereen op het veld. Maar ook Marcelo Brozovic gaf een vervolg aan zijn indrukwekkende cijfers. Tot dusver was hij in elke wedstrijd die hij speelde namelijk de speler die de grootste afstand aflegde. Ook tegen Brazilië was dat weer het geval: met 15,72 gelopen kilometers zette hij zijn indrukwekkende cijfers voort.

'Europese vloek' Brazilië

Tegelijkertijd zette Kroatië ook een negatieve reeks van de Brazilianen voort. Het is namelijk al het vijfde WK op rij waarop de Zuid-Amerikaanse grootmacht door een Europees land naar huis wordt gestuurd. Na Frankrijk in 2006, Nederland in 2010, Duitsland in 2014 en België in 2018 was het nu dus de beurt aan de Kroaten. Die hielden overigens nog een statistiek in stand, want nog nooit gebeurde het dat een land dat als nummer één van de FIFA-wereldranglijst aan een WK begon, uiteindelijk het toernooi ook won. Ook Brazilië kan deze statistiek dus niet meer doorbreken. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen