"Provocerende pressing van Van Gaal kan ook onze dood worden"

9 december 2022, 16:05

Kan het Oranje van Louis van Gaal na enkele relatief makkelijkere tegenstanders nu ook topland Argentinië verslaan? Dat is de grote vraag in aanloop naar de kwartfinalewedstrijd van vanavond (vrijdag). In de voorbeschouwingen gaat het vaak over het afstoppen van Lionel Messi, maar Cambuur-trainer Sjors Ultee - analist namens de NOS tijdens dit WK - wijst ook op het gevaar van de rest van de ploeg. 

"Het is meer dan dat", begon Ultee zijn analyse van de tegenstander van het Nederlands elftal. "Als je maar één sterke speler hebt - zie België - dan wordt het ook niets. Argentinië heeft achterin bijvoorbeeld een paar 'moordenaars' staan. Maar wat het wel is: Nederland wordt geroemd omdat het team beter is dan het individu. Bij Argentinië is het juist andersom: daar is het individu beter dan het team. Niet alleen wat Messi betreft, maar bijvoorbeeld ook bij het drukzetten. Het is geen team dat bijzonder druk zet, ze zakken juist graag in." 

Provocerende pressing

Daartegenover komt de 'provocerende pressing' van Van Gaal te staan. "Dat gaat interessant worden. Nederland wil graag die val opzetten, waarin het de tegenstander uitlokt om de bal door het midden te spelen. Daar staat het dan met drie, vier mensen omheen, die de bal kunnen veroveren. Onze val klapt dan dicht en we kunnen counteren. Oranje heeft dat een paar keer echt goed gedaan", oordeelde Ultee. 

"Het grappige is nu dat Argentinië juist graag de bal door het midden speelt. Onze val kan dus prima werken, maar het kan ook juist onze dood worden. Want als Messi op zo'n moment aan de bal komt en de val klapt niet goed dicht, of hij ziet toch een openingetje, dan kunnen ze alle kanten op. Het is dus onze kracht, maar ook een valkuil. Van Gaal zal die tactiek zeker niet veranderen, want het werkt al langere tijd goed. Maar vanavond gaat hij getest worden op het allerhoogste niveau. De val van Nederland gaat cruciaal worden in het winnen of verliezen."

Lees ook: 'Van Gaal weet al acht jaar hoe je Messi uit de wedstrijd speelt'

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen