Spaanse bond gooit roer om: Ajax-flop nieuwe sportief directeur

8 december 2022, 19:15   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De Spaanse voetbalbond RFEF wil schoon schip maken na de vroege uitschakeling op het WK in Qatar. Na het verliezen van de achtste finale tegen Marokko moest bondscoach Luis Enrique het veld al ruimen, donderdag werd bekend dat ook sportief directeur José Francisco Molina vanaf januari niet meer in functie zal zijn. Hij wordt opgevolgd door een voormalig international met een verleden in Amsterdam.

De voormalig doelman van Deportivo La Coruña en Atlético Madrid was sinds 2018 de belangrijkste technische baas bij de bond, en in die hoedanigheid ook verantwoordelijk voor het aanstellen van Luis Enrique. De RFEF meldde in een verklaring dat het vertrek van Molina past in 'een herstructurering met een nieuw management-model op sportief gebied'.

Als opvolger van Molina heeft de Spaanse bond Albert Luque (44) vastgelegd. Luque was al in dienst van de Spaanse bond, waar hij deel uitmaakte van het bestuur. De voormalige buitenspeler is zeventienvoudig Spaans international en scoorde tweemaal voor zijn land. Als speler was hij in de jaren rond de eeuwwisseling vooral succesvol in de Spaanse competitie, waarin hij onder meer voor Deportivo La Coruña en RCD Mallorca actief was.

Geflopt in Amsterdam

Na een minder goed verlopen periode bij Newcastle United verraste Ajax in 2007 door Luque naar de Eredivisie te halen. Ook in Amsterdam ging het hem echter niet voor de wind. Luque baarde nog wel opzien door twee keer in drie minuten te scoren tegen VVV Venlo, maar kwam later onder vuur te liggen toen hij het tijdens een uitduel bij Feyenoord aan de stok kreeg met teamgenoot Luis Suárez, die hij zelfs een schop verkocht zou hebben. Het bleek het begin van het einde van zijn Nederlandse periode. Nadat Ajax hem al twee seizoenen had verhuurd aan Málaga nam die club hem in 2010 definitief over van de Amsterdammers, waar Luque een jaar later zijn loopbaan definitief beëindigde.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen