Spaanse bondscoach Enrique moet vertrekken na debacle

8 december 2022, 12:40   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Luis Enrique (52) is donderdag officieel vertrokken als coach van de Spaanse nationale ploeg. De bondscoach is door de voetbalbond de wacht aangezet, nadat hij teleurstellend uitgeschakeld werd door Marokko na strafschoppen. Die beslissing werd genomen door voorzitter Luis Rubiales en diens rechterhand José Francisco Molina. Duidelijk is dat hij in elk geval niet is opgestapt.

En dus is het waarschijnlijk dat Enrique is ontslagen als bondscoach van Spanje, met wie hij de groepsfase nog overleefde door als nummer twee door te gaan achter koploper Japan. In de eerste ronde van de knock-outfase ging het echter direct mis tegen Marokko: ondanks een groot veldoverwicht van 75% kwam de ploeg niet tot scoren en na drie gemiste penalty's in de serie was het hoofdstuk snel voorbij voor Spanje.

Enrique was in totaal 39 officiële interlands werkzaam voor de nationale ploeg van Spanje. Daarin boekte hij 21 overwinningen, speelde hij elfmaal gelijk en waren er zeven nederlagen. Op het EK 2020 haalde Enrique met Spanje de halve finale, waarin het verloor van Italië na strafschoppen (5-3). In de Nations League haalde Spanje de finale, maar daarin ging het ten onder tegen Frankrijk (1-2). Hoewel Enrique zich opnieuw plaatste voor de eindronde van de Nations League, is het na de WK-uitschakeling tegen Marokko alsnog ten einde. 

Lees ook: Trainerskerkhof na WK in Qatar: voor vierde bondscoach al einde

Vertrokken bondscoaches

Enrique is zeker niet de eerste bondscoach die het veld moest ruimen na de WK-uitschakeling. Eerder vertrokken om uiteenlopende redenen Otto Addo (Ghana), Robert Martinez (België), Gerardo Martino (Mexico), Diego Alonso (Uruguay) en Paulo Bento (Zuid-Korea) al na het WK in Qatar. Ook voor Louis van Gaal bij Nederland is het zijn laatste kunstje. Hansi Flick kreeg ondanks de voortijdige uitschakeling met Duitsland nog wel het vertrouwen van de voetbalbond. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen