Aangeboden door

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Ziggo aast op Eredivisie-rechten: "Clubs gaan meer geld opstrijken"

Ziggo aast op Eredivisie-rechten: "Clubs gaan meer geld opstrijken"

Claim een freebet van €50,00 bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

8 december 2022 – Chris Woerts onthulde kortgeleden dat Ziggo gaat proberen de uitzendrechten van de Eredivisie over te nemen van ESPN. In gesprek met Voetbal International gaat de sportmarketeer nu dieper op de kwestie in. Eén ding is volgens Woerts zeker: clubs gaan financieel profiteren van de strijd om de uitzendrechten.

Ziggo kocht onlangs de rechten voor de Champions League, Europa League en Conference League en is daarmee nog niet klaar. "Ze willen verder investeren en een brede sportzender zijn. In de toekomst zal livesport alleen maar belangrijker worden om abonnees te winnen en te behouden. Voor Ziggo is het dus een tweeledige tool om mensen binnenboord te houden. Mensen behouden is goedkoper dan werven, en als mensen weglopen, ben je direct je inkomsten kwijt. De kabelaars zoals Ziggo zitten daarnaast in de riante positie dat ze zelf de prijsmarge kunnen vaststellen. Als jij een euro per maand meer moet gaan betalen, zul je niet zo snel overstappen naar een nieuwe aanbieder. Dat is te veel gedoe voor het geld. Als ze ieder jaar, met 4,5 miljoen abonnees, een euro erbovenop doen, kunnen ze hun geld uittellen", vertelt Woerts.

Ziggo hoopt de uitzendrechten binnen te halen, maar ESPN is volgens Woerts ook bereid ver te gaan. "Eén ding is zeker: de Eredivisie-clubs gaan meer geld opstrijken", zegt hij. "De clubs eindigen in 2024/25 met een garantiebedrag van 100 miljoen. Dat zal minimaal moeten groeien met tussen de 30 en 50 procent. Tussen de 130 en 150 miljoen dus. Maar je weet nooit wat de gek ervoor geeft. Ik hoop dat ze dik boven de 150 miljoen uitkomen, dat zou geweldig zijn. Dan kun je Europees ook beter mee blijven doen. Maar we zijn en blijven een klein landje. We zullen nooit op kunnen tegen de topvijf-landen die miljarden binnenhalen met hun deals. De Eredivisie-rechten in het buitenland leveren ook maar 13 miljoen op per jaar, dus dat is peanuts."

Naast Ziggo en ESPN hebben ook Apple, Amazon en Netflix wel oren naar de uitzendrechten van de Eredivisie. "De grote Amerikaanse streamingsdiensten kijken naar alle Europese liverechten. Apple is ook voor het eerst in haar bestaan sport gaan uitzenden. Ze hebben een wereldwijde MLS-deal gesloten. Dat is een doorbraak. Netflix doet nu wat testen en Amazon heeft Premier League- en Champions League-rechten gekocht. Zij proeven er ook aan. Iedereen ziet gewoon dat sport een uitstekende manier is om abonnees binnen te halen", aldus Woerts, die het 'hoogst onwaarschijnlijk' vindt dat in de nabije toekomst Ajax bij Ziggo en Feyenoord op Netflix te zien is. "Daar is de markt nog niet rijp voor in Nederland. In Engeland gebeurt dat wel, maar dat is afgedwongen vanwege Europese wetgeving. Wij hebben een ander systeem in Nederland, we zijn een van de best bekabelde landen van de wereld." Claim een freebet van €50,00 bij Jacks.nl Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

CLAIM 5 KEER EEN
FREEBET VAN €10,00! Meld je aan

Reacties

gerelateerd