Enrique steekt hand in eigen boezem na Spaanse blamage

6 december 2022, 22:06

Spanje begon het WK in Qatar weliswaar met een indrukwekkende 7-0 overwinning op Costa Rica, maar het slaagde er vervolgens niet in die lijn door te trekken. De ploeg van Luis Enrique speelde gelijk tegen Duitsland, verloor van Japan en ging dinsdagavond in de achtste finales na strafschoppen ten onder tegen Marokko. Het Afrikaanse land nam de strafschoppen veel en veel beter dan de Spanjaarden.

Spanje had, zoals wel vaker het geval is, veel meer balbezit dan Marokko. Maar écht gevaarlijk, dat werd de ploeg van Enrique zelden. De grootste kans kregen de Spanjaarden vlak voor het einde van de tweede helft van de verlenging, toen een inzet van Pablo Sarabia de paal raakte. Spanje was er alles aan gelegen een doelpunt te maken in de verlenging. De Zuid-Europeanen hebben immers een trauma overgehouden aan het nemen van strafschoppen. Zo ging het vier jaar geleden in en tegen Rusland nog mis vanaf elf meter.

Ook tegen Marokko faalden de manschappen van Enrique vanaf de stip. Spanje mocht drie keer aanleggen vanaf elf meter, maar geen enkele poging eindigde tegen het net. Pijnlijk was de misser van Sarabia, die in de afgelopen jaren een zekerheidje was vanaf elf meter en daarom binnen de lijnen werd gebracht. "Het is allemaal mijn verantwoordelijkheid geweest, want ik heb de eerste drie strafschoppennemers aangewezen", zei Enrique na afloop. Naast Sarabia wisten ook Carlos Soler en Sergio Busquets niet te scoren vanaf de stip.

"De rest werd beslist door de spelers, wie zich op dat moment goed voelde, maar we hebben de vierde penalty niet eens bereikt. We wisten dat Yassine Bounou (doelman Marokko, red.) geweldig is in het stoppen van strafschoppen en vandaag was hij fantastisch", aldus Enrique. De uitschakeling komt hard aan bij Enrique en zijn spelers, al toonde de bondscoach zich na afloop een goede verliezer. "We hebben honderd procent gegeven en feliciteren het team dat heeft gewonnen. Het spijt mij voor de supporters, want zij hebben mij gesteund en dat voel ik."

Lees ook: Amrabat emotioneel na stunt tegen Spanje: "Ons leven gegeven"

Toekomst

De achtste finale tegen Marokko zou zomaar de laatste wedstrijd van Enrique als bondscoach van Spanje geweest kunnen zijn. De oud-trainer van onder meer FC Barcelona heeft een aflopend contract bij de nationale ploeg. Enrique wilde er echter niet veel over kwijt. "Dit is niet het juiste moment om het daarover te hebben. Ik kijk ernaar uit om naar huis te gaan en ik denk dat we vanaf volgende week over de toekomst zullen praten."

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen