Spanje blameert zich vanaf elf meter: Marokko naar laatste acht

6 december 2022, 18:58   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het sensationele WK van Marokko is voorlopig nog niet voorbij. De Marokkanen verzekerden zich dinsdagavond ten koste van Spanje van een plek bij de laatste acht. Na 120 spannende en enerverende minuten hadden beide landen niet gescoord (0-0), waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Die nam Marokko een stuk beter dan de ploeg van Luis Enrique.

Net zoals in de groepsfase had Spanje het overwicht en verreweg het meeste balbezit, maar net zoals tegen Duitsland en Japan had het ook deze wedstrijd moeite met grote kansen creëren. De keeper van Marokko, Yassine Bounou, leek Spanje in de beginfase bijna eigenhandig te helpen. Terwijl Marco Asensio aan kwam stormen, leek de keeper de bal bijna te verspelen, maar dit liep net goed af.

Even later ging het weer mis bij Bounou, de keeper gaf een verkeerde pass waarna Spanje tot een kans kon komen. In buitenspelpositie schoot Gavi op de lat en werd het schot van Ferran Torres van de lijn gehaald. Na een schietkans voor Marco Asensio was het de beurt aan Marokko. Via een schot van Noussair Mazraoui en kopbal toonde het lef voor de rust.

Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde. Spanje had het overwicht, maar kon niet tot grote kansen komen. Het eerste schot van de Spanjaarden kwam tien minuten na rust: Dani Olmo probeerde het uit een vrije trap, maar zijn schot ging recht op keeper Yassine Bounou af. Een aderlating voor Marokko was het uitvallen van Nayef Aguerd. Spanje probeerde op zijn beurt met het inbrengen van Alvaro Morata en Carlos Soler tot meer scoringskansen te komen. Via Morata en Olmo was Spanje nog dichtbij, maar een verlenging was niet te vermijden.

Door een misverstand in de Marokkaanse verdediging was het na een kwartier in de verlenging bijna raak voor Spanje. Invaller Jawad El Yamiq en Yassine Bounou liepen elkaar in de weg. Niet veel later kreeg Marokko twee levensgrote kansen via invaller Walid Cheddira. Zijn schot in het strafschopgebied werd met een voet gekeerd door Unai Simon, bij zijn tweede actie kwam hij door treuzelen niet tot schieten toe. In de allerlaatste seconde had invaller Pablo Sarabia de winnende op zijn schot, maar zijn schot ging via de paal voorlangs.

Dramatische strafschoppen

Daarom waren beide ploegen aangewezen op strafschoppen. De voor de penalty's ingebrachte Sarabia miste notabene, waarna zijn teamgenoten Carlos Soler en Sergio Busquets ook mistten. Ziyech en Sabiri hadden ondertussen gescoord voor Marokko. Uitgerekende de in Spanje geboren Marokkaan Achraf Hakimi schoot de winnende binnen: 3-0.

Zo vierde de Marokkaanse ploeg achteraf groot feest en zal de kater voor Spanje groot zijn. Marokko ontmoet nu Portugal of Zwitserland in de kwartfinale.