Van Basten blikt terug op Ziyech-kwestie: "Hij was gepikeerd"

6 december 2022, 17:39   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Hakim Ziyech is dit WK een van de uitblinkers bij Marokko. Dat zal bij de meeste trouwe volgers van het Nederlands elftal nog steeds zeer doen. Ziyech had een paar jaar geleden immers ook kunnen kiezen voor Oranje, maar zijn voorkeur ging uiteindelijk naar een interlandloopbaan bij de nationale ploeg van Marokko. Marco van Basten was toentertijd assistent van toenmalig bondscoach Danny Blind en reageerde bij de NOS op de kwestie Ziyech.

Het is september 2015 als Ziyech een definitief besluit neemt over zijn interlandloopbaan. De linkspoot, die op dat moment onder contract staat bij FC Twente, deelt op zijn Instagram een foto van de Marokkaanse vlag met daarbij de tekst: 'het is definitief'. Ziyech zou zich twee weken later melden in Marokko voor de oefenwedstrijden tegen Ivoorkust en Guinee. Niet lang daarvoor leek Ziyech nog op weg naar het Nederlands elftal. Maar Blind en Van Basten lieten na de smaakmaker van FC Twente te selecteren. "We waren te laat om hem nog te selecteren voor het Nederlands elftal. Hij speelde toen een tijdje niet, dus hebben we gewacht om hem te selecteren", blikte Van Basten dinsdagmiddag bij de NOS terug.

Verwijt 

Van Basten herinnert zich nog dat Ziyech een jaar vóór zijn keuze voor Marokko nog bij de voorselectie van Oranje zat. Guus Hiddink had het destijds voor het zeggen bij het Nederlands elftal. Ziyech kwam echter niet in actie. "Voor zover ik begreep was hij gepikeerd en koos hij voor Marokko", zegt Van Basten. "Daarna zei hij dat hij met zijn hart gekozen had. Ook goed, maar ik weet niet of hij mij iets verwijt of niet." Van Basten en Ziyech kenden elkaar van hun gezamenlijke periode bij sc Heerenveen. Het is echter een publiek geheim dat zij niet de beste band hadden.

Van Basten zelf had een ander keuze gemaakt. "Als ik hem was zou ik voor Nederland hebben gekozen, omdat je daar meer mee kunt bereiken. Maar het is de vraag of je jezelf meer Nederlander of Marokkaan voelt. Het werd ons verweten dat we hem niet eerder hadden geselecteerd. Uiteindelijk is het zijn keuze. We staan nu allebei in de achtste finale, dat is ook grappig", aldus de Oranje-held van het EK van 1988.

Het zag er begin dit jaar overigens lang naar uit dat Ziyech het WK in Qatar aan zich voorbij zou laten gaan. De linkspoot, die twee jaar geleden de overstap maakte van Ajax naar Chelsea, had het aan de stok met ex-bondscoach Vahid Halilhodzic en nam zelfs afscheid van de nationale ploeg. Halilhodzic werd een paar maanden geleden echter ontslagen, wat de weg vrij maakte voor de rentree van Ziyech.

Lees ook: Ziyech trots op Marokko: "Hebben geschiedenis geschreven"

Smaakmaker

De oud-speler van sc Heerenveen, FC Twente en Ajax speelt momenteel tegen Spanje zijn 47e interland voor Marokko. Ziyech wist vooralsnog negentien keer te scoren. Dit WK was hij trefzeker in de groepswedstrijd tegen Canada. Tegen België verzorgde hij de assist voor de 0-2 van Zakaria Aboukhlal.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen