Galavoorstelling in eerste helft leidt Brazilië naar kwartfinale WK

5 december 2022, 22:01   Bijgewerkt: 5 december 2022, 22:07

Brazilië heeft zich maandagavond ten koste van Zuid-Korea geplaatst voor de kwartfinale van het WK in Qatar. In een wedstrijd met twee gezichten was de ploeg van bondscoach Tite in de eerste helft veel te sterk voor het laatste Aziatische elftal op dit WK, waarna Zuid-Korea in de tweede helft een eretreffer wist te maken (4-1). De teruggekeerde Neymar leek Brazilië, voor wie Kroatië de tegenstander wordt in de volgende ronde, goed van pas te komen.

Bij de gehele Braziliaanse natie was afgelopen dagen de hoop gevestigd op Neymar. De spelmaker moest door een enkelblessure een groot deel van de groepsfase forfait geven, maar was vandaag fit genoeg om aan de start te verschijnen. Met de teruggekeerde Neymar hadden de Goddelijke kanaries ruim tien minuten nodig om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Een geplaatste bal van Vinícius Júnior uit een lage voorzet van Raphinha én een benutte strafschop van Neymar leverde een comfortabele 2-0 voorsprong op. De Brazilianen spreidden via Marquinhos, Thiago Silva en Richarlison het befaamde samba-voetbal tentoon, met de laatstgenoemde als afmaker. Het eindstation Richarlison bracht binnen een half uur de stand op 3-0 én schoot zijn derde doelpunt van dit WK binnen. Vinícius Júnior zocht even later met een subtiel wippertje Lucas Paquetá, die met wederom een treffer waar de schoonheid van afdroop, Zuid-Korea tot wanhoop dreef.

Brazilië was in de tweede helft minder gretig op zoek naar een treffer, maar de Zuid-Koreanen namen in eerste instantie weinig gas terug. Brazilië werd dan ook geregeld gevaarlijk als het profiteerde van de geboden ruimtes tussen de Zuid-Koreaanse linies. Doelman Kim Seung-gyu was nog enkele keren een sta-in-de-weg, waarna Brazilië steeds meer stapvoets ging voetballen. De kwartfinalist gunde invaller Lee Kang-in de slotfase nog wel een eretreffer, waardoor de eindstand iets dragelijker werd voor Zuid-Korea (4-1). Het duel ging uit als een nachtkaars, maar Brazilië kwam schadevrij uit de strijd én dat was de tweede helft de belangrijkste opdracht voor de Seleção.

Vrijdag om 16:00 uur wacht voor Brazilië de kwartfinale. De tegenstander is vice-wereldkampioen Kroatië, dat vanmiddag strafschoppen nodig had om Japan van zich af te wenden. Na de eliminatie van Japan en de uitschakeling van Zuid-Korea is er geen enkel Aziatisch land meer actief op dit WK. Met de weer fitte Neymar speelt Brazilië voor een plek in de halve finale tegen de winnaar van de kwartfinale Nederland - Argentinië.

Opstellingen en beoordelingen:

Brazilië: Alisson 7 (81. Weverton -), Éder Militão 6.5 (63. Dani Alves 6), Marquinhos 7, Thiago Silva 6.5, Danilo 6.5 (72. Bremer -), Casemiro 6.5, Neymar 6.5 (81. Rodrygo -), Lucas Paquetá 7, Raphinha 6.5, Richarlison 7 en Vinícius Júnior 7.5 (72. Gabriel Martinelli -)

Zuid-Korea: Kim Seung-gyu 6.5, Kim Moon-hwan 5, Kim Min-jae 5.5, Kim Young-gwon 5, Kim Jin-su 5 (46. Hong Chul 5), Hwang Hee-chan 5, Hwang In-beom 5 (65. Paik Seung-ho 5), Lee Jae-sung 5.5 (74. Lee Kang-in -), Jung Woo-young 5 (46. Son Jun-ho 5.5), Son Heung-min 5.5 en Cho Gue-sung 6 (81. Hwang Ui-jo -)

Man van de wedstrijd: Vinícius Júnior

Zie ook: Tiki-taka: Richarlison schiet Brazilië op schitterende wijze naar 3-0 voorsprong