Steun voor Van Basten: 'Oranje-legioen ongetwijfeld al aangeschoten'

5 december 2022, 09:12

Over het spel van het Nederlands elftal lijken na vier wedstrijden op het WK twee opvattingen te bestaan. De ene groep is dolblij dat de aanpak van Louis van Gaal werkt en Oranje in de kwartfinale staat, terwijl de rest kritisch is op de weinig attractieve, defensieve speelwijze. Tot de laatste groep behoort analist Marco van Basten, die daarvoor zelf weer veel kritiek te verduren kreeg. Valentijn Driessen nam het daarom voor hem op.

'Wordt de polonaise in gang gezet, dan is de kritische boodschapper aan de beurt', zo begon Driessen in De Telegraaf. 'En dus werd voormalig bondscoach Marco van Basten massaal afgeserveerd door het Oranje-legioen na het bereiken van de kwartfinale. Van Basten had het bij de NOS aangedurfd om enkele spelers en het spel van Nederland tegen de VS te bekritiseren.'

'Dat bondscoach Louis van Gaal dezelfde pijnpunten benoemde als Van Basten, bereikte de ongetwijfeld al aangeschoten aanhangers niet meer. Net zo min als zij internationals kritische noten hoorden kraken. Naast het benoemen van het matige spel bij balbezit, bleek Van Gaals afkeur ook uit zijn wissels. Davy Klaassen en Marten de Roon moesten plaatsmaken voor Steven Bergwijn en Teun Koopmeiners.

Lees ook: Waarom Van Gaal ondanks voorsprong twee keer wisselde in de rust

Inhoudelijk en terecht

'Volgens Van Gaal is er sprake van een stelselmatige negatieve benadering door de media, terwijl de kritiek van Van Basten inhoudelijk en terecht was', stelde Driessen. 'Het is het beproefde recept van bondscoaches en trainers die onder vuur liggen: het creëren van een gezamenlijke vijand. Van Gaal ziet in de media een vijand omdat ze schrijven dat Oranje met het defensieve 5-3-2-systeem een counterploeg is, die alles waar de Hollandse School voor staat verloochent en geldt als de saaiste ploeg op dit WK.'

'Dat is een kritische benadering. Maar zijn het niet altijd voetbaltrainers die verkondigen dat zolang ze kritiek uiten, ze in je geloven en denken dat je je kunt verbeteren? Een prima uitgangspunt voor kritiek. Uiteindelijk blijft het toch gewoon gratis advies.'

Lees ook: Van Basten blijft kritisch op Oranje: "Maar wie wint heeft vrienden"

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Gusa
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ja steun van FaalAzijn Driessen... Ik ben zo blij dat de buitenlandse media veel objectiever naar Oranje kijkt. Wat zijn we toch een zuur zeverland geworden. Als we verliezen waren we dramatisch en als we winnen was de tegenstander niet best. Droevig.

Rechtsbekaf
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Analisten en hun analyses; Wat moet je er mee? Het is een mening zoals die door een ieder in dit land gegeven kan worden, maar deze analytici mogen dat toevallig op TV en/of in een krant verkondigen.Ene oor in andere oor uit is het beste.

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Van Basten vertelt altijd op een correcte manier wat hij van Oranje vindt. Totaal geen problemen mee. Hij valt niemand persoonlijk aan of wat dan ook. Of je het ermee eens bent is wat anders, maar hij heeft in elk geval fatsoen.

Folcwijn
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Van Gaal heeft groot gelijk! Zonder een voorhoede als die van Frankrijk of Brazilië, heeft het geen zin om met 3 spitsen te spelen. Argentinië zal niet bang worden van Gakpo, Memphis en Berghuis voorin. Dus leg je de nadruk op waar je wel sterk bent en dat is in dit geval de verdediging. Jarenlang hebben we zitten zeuren over dat we geen verdedigers opleiden, nu hebben we ze eindelijk, en dan gaan we zeuren dat de nadruk op de verdediging ligt! Misschien levert dat minder spectaculaire wedstrijden op, maar als je dan in de groepsfase wordt uitgeschakeld zoals Duitsland, word je weer voor naïef versleten.

PPMS
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Spectaculair is mooi maar je hebt er in feite niks aan. Je moet winnen. Verder telt niks.

PokeBowl
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Pff, wat een walgelijke vent is die Valentijn ook. Als ik had geweten dat dit zijn quote was, had ik het artikeltje nooit aangetikt. bah!

LM89JWZ
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Waar maak jij je druk om man.

PokeBowl
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Nou, om Valentijn. Ik heb niet snel een bloedhekel aan iemand en doorgaans ben ik degene die tegen iemand zegt: waar je je druk om maakt. Maar Valentijn haalt gewoon bloed onder mn nagels vandaan.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen