'Mentale weerbaarheid' Saka leidt tot discussie: "Een verplichting"

5 december 2022, 08:33

De pas 21-jarige Bukayo Saka is bezig aan een sterk WK met Engeland. Dat is extra knap omdat hij anderhalf jaar geleden nog de grote schlemiel was door in de EK-finale de beslissende penalty te missen. Bij WK Praat van ESPN leidde dat tot een discussie over mentale begeleiding van (jonge) voetballers.

Commentator Vincent Schildkamp benadrukte hoe knap het is wat Saka, die in drie gespeelde wedstrijden drie keer scoorde, dit WK presteert. "Saka is eigenlijk nog een jeugdspeler. Als je dan bedenkt wat hij een jaar geleden over zich heen heeft gekregen na dat EK, en dat hij dat nu op deze manier presteert... Hij moet mentaal een van de allersterkste spelers van de wereld zijn", stelde hij. 

Marciano Vink voegde daaraan toe dat hij daar mogelijk mentale hulp heeft gehad. "Die drie spelers die toen gemist hebben (Saka, Marcus Rashford en Jadon Sancho, red.), kregen half Engeland over zich heen. Over het msisen van de penalty, maar er werd ook racisme bijgehaald. Al die drek kregen zij over zich heen, jonge jongens die die verantwoordelijkheid wilden nemen. Uiteindelijk is gelukkig gebleken dat zij in een veilige omgeving hard aan hun vorm hebben kunnen werken en nu gewoon weer voetballer kunnen zijn."

Jeugdopleidingen

Hoewel de nasleep van de EK-finale een extreem voorbeeld was, ziet Vink ook in het Nederlandse jeugdvoetbal het belang van mentale begeleiding toenemen. "Bij alle clubs zijn er spelers in de jeugdopleiding die het mentaal niet aankunnen. Daar vallen best veel spelers weg, waarvan ik denk: met een beetje hulp, aandacht en begeleiding hadden daar nieuwe talenten voor het eerste kunnen staan." Arnold Bruggink onderschreef dat en voegde toe dat het 'een verplichting' moet zijn voor jeugdopleidingen om die begeleiding aan te bieden.

"Het is gewoon lastig voor een jeugdspeler, als hij ouders heeft die bijvoorbeeld niet sport-minded zijn en zelf ook met de handen in het haar zitten", vervolgde Vink. "Naar de trainer stappen is vaak een te grote drempel voor die spelers. Ik denk dat het heel handig zou zijn als er externe mensen zijn die zonder veroordeling spelers kunnen aanhoren en de juiste richting op kunnen sturen. Dat is echt broodnodig."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen