Krankzinnige slotfase in Groep H: Uruguay toch nog naar huis

2 december 2022, 18:08   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Uruguay is uitgeschakeld op het WK in Qatar. De ploeg van Luis Suárez zat vrijwel de hele wedstrijd op rozen in Groep H tegen Ghana, van wie het na een gemiste strafschop met 0-2 afrekende. Omdat Zuid-Korea vlak voor tijd op voorsprong kwam tegen Portugal (2-1), was dat echter niet genoeg en moest er nog een goal bij. Met de gewisselde Suárez (twee assists) op de bank, kwam Uruguay niet meer tot resultaat dat was voldoende was voor de volgende ronde. Het aantal gemaakte goals was namelijk in Zuid-Koreaans voordeel. 

Voor de wedstrijd ging het eigenlijk vrijwel alleen maar over een ding, de handsbal van Luis Suárez in 2010. De inmiddels 35-jarige spits voorkwam op het WK in Zuid-Afrika in de onderlinge kwartfinale het winnende doelpunt van Ghana door de bal met zijn handen uit het doel te slaan. Suárez kreeg een directe rode kaart, maar Asamoah Gyan miste de strafschop. Uiteindelijk werd de penalty-serie winnend afgesloten door Uruguay. Dat was men in Ghana niet vergeten en de ploeg van bondscoach Otto Addo wilde er alles aan doen om Suárez naar huis te sturen.

Dat bleek een flinke mentale tik voor Ghana, dat er in het restant van het eerste bedrijf niet in slaagde om gevaarlijk te worden. Uruguay wist dat het moest winnen en werd aan de hand genomen door twee uitblinkers. Een inzet van Suárez werd nog gekeerd door doelman Lawrence Ati-Zigi, maar in de rebound werd de 0-1 door Giorgian de Arrascaeta alsnog tegen de touwen gekopt. Hij was even later ook verantwoordelijk voor de 0-2. Dit keer zorgde Suárez met een fraai lobje voor de assist en volleerde De Arrascaeta de bal hard over Ati-Zigi door.

In het tweede bedrijf besloot Uruguay wat meer achterover te gaan leunen. Ghana moest de aanval zoeken en Kudus kreeg direct een kans. Hij werd echter teruggevlagd vanwege buitenspel. Kamaldeen Sulemana verscheen even later ook voor de neus van doelman Rochet, die overtuigend uitkwam en redding bracht. Aan de overkant kwam Uruguay er mondjesmaat uit en leken de Zuid-Amerikanen een strafschop te krijgen. Arbiter Siebert werd naar de kant geroepen door de VAR. Hij vond een lichte overtreding op Darwin Núñez te weinig voor een tweede penalty.

Uruguay kreeg in de slotfase slecht nieuws. Zuid-Korea maakte namelijk de 2-1 tegen Portugal en trok die driepunter over de streep. Uruguay had daarmee nog een doelpuntje nodig om alsnog door te gaan. Ghana probeerde met de moed der wanhoop nog iets te bewerkstelligen, maar dat lukte niet. Aan de overkant was Maximiliano Gómez bijna alsnog verantwoordelijk voor groot feest. Hij zag zijn schuiver net op tijd gekeerd worden door doelman Ati-Zigi. In de elf minuten blessuretijd werd niet meer gescoord en dus zijn Ghana en Uruguay allebei uitgeschakeld.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen