Verdedigende cijfers Nederland indicatie voor WK-winst

2 december 2022, 16:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het Nederlands elftal blonk tot dusver niet bepaald uit in fris en frivool voetbalspel. Anderzijds incasseerde de ploeg van bondscoach Louis van Gaal ook slechts één tegengoal dit WK in Qatar. En dat zijn hele positieve statistieken als het gaat om ploegen die uiteindelijk de winnaar worden.

Uit statistieken van Voetbal International blijkt dat de laatste WK-winnaars vooral verdedigend erg goed waren. Teams die goed op de nul kunnen spelen presteren in de regel vaak het beste op eindtoernooien, zo blijkt uit de data. 'In 17 van de 24 knock-out-duels (!) hielden de meest recente WK-winnaars de nul', schreef journalist Pieter Zwart niet voor niets in zijn analyse. 'In slechts 12 van die 24 wedstrijden maakten ze zelf meer dan één doelpunt.'

Frankrijk kreeg in 2014 slechts één tegengoal in de groep en hield in de knock-outfase de helft van de duels de nul, maar incasseerde tegen Argentinië drie tegentreffers en in de WK-finale tegen Kroatië twee. Duitsland hield in de groepsfase eveneens in twee duels de nul, maar moest in de knock-outfase behalve de finale wel elk duel een tegengoal toestaan. Spanje deed het het beste, want hield na twee clean sheets in de groepsfase in het vervolg driemaal de nul.

Duitsland aanvallend goed, verdedigend zwak

Duitsland is een voorbeeld van een land dat dit wereldkampioenschap aanvallend wél veel indruk maakte, maar na de groepsfase toch al naar huis is. Duitsland was desondanks de ploeg met de meeste schoten (69), meeste schoten op paal/lat (5), meeste expected goals (10,5), maar werd door de verrassende zege van Japan op Spanje alsnog uitgeschakeld op doelsaldo.

Volgens Zwart is verdedigende stabiliteit een kenmerk van Van Gaal. 'Begrijpen we de nieuwe Louis van Gaal verkeerd? Cijfers over zijn laatste klussen schetsen steeds hetzelfde beeld: defensief uitzonderlijk, offensief middelmaat', schreef hij in zijn analyse. 

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen