Onrust na zege Marokko: noodbevel afgekondigd in Amsterdam

1 december 2022, 20:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

De overwinning van Marokko op Canada heeft in de grote Nederlandse steden opnieuw geleid tot ongeregeldheden. In Amsterdam heeft de driehoek een noodbevel afgekondigd voor het Mercatorplein en in Den Haag is er heel veel politie op de been. Afgelopen zondag liep het in beide steden ook al uit de hand na de verrassende Marokkaanse zege op België.

De Marokkaanse nationale ploeg begon het WK met een knap gelijkspel tegen Kroatië en was een paar dagen later met 2-0 te sterk voor België. Met vier punten uit de eerste twee duels wist Marokko dat het bij een overwinning op Canada geplaatst zou zijn voor de volgende ronde. Van harte ging het niet, maar dankzij een 1-2 zege op de Canadezen heeft Marokko zich zelfs als groepswinnaar verzekerd van een plek bij de laatste zestien.

Doordat het een paar dagen geleden na de Marokkaanse overwinning op België al flink uit de hand was gelopen, had de Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdcommissaris en hoofdofficier van justitie) al extra maatregelen getroffen voor het duel met Canada. Het Mercatorplein, Plein '40-'45 en de Burgemeester De Vlugtlaan werden aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Daarnaast is er meer politie op de been en kan er een beroep worden gedaan op een waterwerper van de Duitse politie. Die maatregelen konden echter niet voorkomen dat de sfeer omsloeg. Volgens AT5 verzamelden honderden fans zich op het Mercatorplein. 'Na veel gezelligheid werd het toch onrustig', klinkt het.

De Amsterdamse driehoek heeft inmiddels een noodbevel afgekondigd voor het Mercatorplein, meldt de Politie Eenheid Amsterdam op Twitter. 'De politie verzoekt een ieder die daar op dit moment is, het gebied te verlaten', klinkt het. Ook in de Schilderswijk in Den Haag is het onrustig. Op beelden op sociale media is te zien dat er tientallen mensen op de vlucht slaan voor de politie.

Gezang

Het is overigens niet de hele avond al raak in Amsterdam. De Marokkaanse triomf in Qatar leidde in eerste instantie nog tot een feestelijke stemming, waarbij luidkeels werd gezongen en vuurwerk werd afgestoken door de aanwezige fans. Volgens Thomas Bresser van het Algemeen Dagblad waren er ook begeleiders vanuit de Moskee op de been om het gezellig te houden. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

ikkejaja
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

En wij mogen geen zwarte Piet meer zeggen …😂👌

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen