Koulibaly de grote held: Senegal verpest Ecuadoriaanse droom

29 november 2022, 18:01   Bijgewerkt: 29 november 2022, 18:28

Senegal heeft zich dinsdagavond als nummer twee van groep A geplaatst voor de volgende ronde van het WK. Het Afrikaanse land had een overwinning nodig op Ecuador en versloeg de Zuid-Amerikanen na een turbulente paar minuten met 1-2. Daardoor is Ecuador, ondanks de overwinning op Qatar en het knappe gelijkspel tegen Nederland, uitgeschakeld.

Ecuador vier punten, Senegal twee. Dat was de stand van zaken bij aanvang van het treffen in Al-Rayyan. Voor de Afrikanen was de opdracht dus duidelijk: winnen. Alleen dan zouden zij zich plaatsen voor de volgende ronde van het WK. Idrissa Gueye had de opdracht voor zijn land er al vroeg een stuk makkelijker op kunnen maken: de middenvelder kreeg een dot van een kans om de score te openen, maar hij joeg de bal naast het Ecuadoriaanse doel. Even later was het de beurt aan Boulaye Dia. De spits scoorde nog tegen Qatar, maar had in de openingsfase van dit duel zijn vizier nog niet op scherp staan.

Dat Senegal in de openingsfase twee opgelegde kansen kreeg, was enigszins opvallend. Ecuador gaf een paar dagen geleden tegen het Nederlands elftal immers nog heel weinig weg. Niet voor niets hield de equipe van Gustavo Alfaro in zeven van haar voorgaande acht wedstrijden de 'nul'. Maar tegen Senegal liet Ecuador in de eerste helft opvallend veel Senegalezen toe in zijn zestien. Zo mocht Ismaïla Sarr bijna ongehinderd de bal in de verre hoek plaatsen. Zijn inzet verdween echter via een Ecuadoriaan naast het doel. De volgende poging van Sarr was wél raak. Ecuadoriaan Piero Hincapé veroorzaakte vlak voor rust vrij onbesuisd een strafschop, die werd benut door Sarr.

Zo had Senegal na ruim 45 minuten voetballen tóch zijn verdiende voorsprong te pakken. En dat veranderde de situatie compleet. Ecuador had in de tweede helft minstens een doelpunt nodig om uitschakeling te voorkomen. De Zuid-Amerikanen hadden er echter al alle moeite mee om een verzorgde aanval op de mat te leggen. Waar zij tegen Oranje met een treffer van Enner Valencia en een schot op de lat uit de startblokken schoten in de tweede helft, daar hield Senegal eenvoudig stand. Zelfs Valencia, die in de eerste twee wedstrijden driemaal scoorde, kon weinig tot geen potten breken.

Hectische minuten

Er gebeurde weinig in de tweede helft en dat leek in het voordeel van Senegal uit te pakken. Maar de winnaar van Afrika Cup eerder dit kalenderjaar liet zich in slaap sussen door het niveau van de wedstrijd en moest dat bekopen met de gelijkmaker. Dat de 1-1 van Moisés Caicedo viel uit een hoekschop, was niet opvallend. Ecuador speelde weinig klaar, maar blijft met standaardsituaties altijd dreigend. Dat geldt echter ook voor Senegal, bleek niet lang na de treffer van Caicedo. Kalidou Koulibaly kreeg de bal pardoes op zijn pantoffel en twijfelde niet: 1-2. Zo veranderde het perspectief voor beide landen binnen een paar minuten.

Ecuador móést komen in de slotfase, maar de ploeg van Alfaro bleef aanvallend onmachtig. Alfaro en zijn manschappen mochten door zes minuten blessuretijd nog even hopen. Een Ecuadoriaans slotoffensief zat er echter niet in. Senegal hield de boel gesloten en kwam geen moment meer in de problemen. Zodoende plaatst Senegal zich voor de achtste finales van dit WK. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen