Qatar opvallend mild: veldbestormer komt er zonder straf vanaf

29 november 2022, 11:26   Bijgewerkt: 29 november 2022, 12:56

De Italiaan Mario Ferri baarde gisteren opzien door tijdens het WK-duel tussen Portugal en Uruguay het veld te bestormen. Met een Superman-shirt waarop teksten over Iran en Oekraïne te lezen waren én een regenboogvlag stond, wilde hij een statement maken. Hij werd snel overmeesterd en weggevoerd, maar de actie komt hem niet op een straf te staan.

Dat schrijft het RTL Nieuws op basis van informatie die de Italiaanse ambassade in Qatar heeft verstrekt. "Hij is vrij snel na het incident vrijgelaten", zo heeft de ambassade laten weten. Bovendien krijgt het incident geen staartje voor Ferri, die in Qatar niet bepaald voor het eerst het veld bestormde tijdens een belangrijke wedstrijd. "Hij heeft geen boete gekregen en mag in Qatar blijven." 

Ook zou Ferri hebben aangegeven dat de autoriteiten hem goed behandeld hebben tijdens zijn korte detentie. "We zijn blij dat het zo is afgelopen", geeft de Italiaanse ambassade daarover aan. Ferri nam met zijn actie een behoorlijk risico, aangezien homoseksualiteit strafbaar is in Qatar en de regenboogvlag een belangrijk symbool is voor de LHBTIQ+-gemeenschap.

Lees ook: Veldbestormer met regenboogvlag was Italiaanse recidivist

Of Qatar de mogelijkheid had de Italiaan wél flink aan te pakken voor zijn onderbreking van de wedstrijd is overigens nog maar de vraag. Door alle consternatie om de OneLove-aanvoerdersbanden, de mensenrechtenschendingen in het land en de grote aandacht voor de omstandigheden waaronder vele bouwvakkers de dood zouden hebben gevonden bij de bouw van de WK-stadions ligt Qatar behoorlijk onder een vergrootglas. Een zware straf voor de veldbestormer zou ongetwijfeld tot een nieuwe storm van kritiek vanuit de internationale gemeenschap hebben geleid. Die publicitaire ramp voor de FIFA en het gastland wordt in ieder geval voorkomen.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen