Geen speeltijd voor 'speciaal talent' zorgt voor verbazing in Engeland

26 november 2022, 10:17   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Waar het Nederlands elftal vrijdag bleef steken op een gelijkspel tegen Ecuador, moest ook Engeland later op de avond genoegen nemen met slechts een punt. Dat Phil Foden in de slotfase van de wedstrijd tegen de Verenigde Staten niet binnen de lijnen kwam, zorgde voor gefronste wenkbrauwen.

Terwijl het Engelse publiek hoopte dat Gareth Southgate aanvallend zou wisselen om een slotoffensief te starten, haalde hij Jude Bellingham eruit voor de meer verdedigend ingestelde Jordan Henderson. Foden - van wie werd verwacht dat hij dit WK misschien wel basisspeler zou zijn - kwam niet van de reservebank af.

Daar begrijpt Jamie Carragher niets van. 'Where the hell was Phil Foden?', staat in de kop van zijn column in The Telegraph. 'Terwijl Engeland zwoegde om een kans te creëren tegen een goed georganiseerd Amerikaans team, kon je bijna de hele natie naar de tv horen schreeuwen: zet Phil Foden erin. Het was verbijsterend dat hij op de bank bleef, terwijl het spel schreeuwde om zijn creativiteit. Toen ik werd gevraagd een elftal samen te stellen voor de openingswedstrijd tegen Iran, stond Foden erin. Hoe meer ik de ploeg bestudeerde, hoe moeilijker het was om hem erbuiten te laten. Hij is een te speciaal talent.'

Roy Keane kan zich alleen maar bij die woorden aansluiten. "Gareth zal er zijn redenen voor hebben, maar wij hadden verwacht dat Foden erin zou komen. De andere wissels hadden geen impact. Ze speelden zonder ideeën, een vreselijke prestatie", aldus de oud-middenvelder, die in de studio van ITV bijval krijgt van Gary Neville. "Ik was teleurgesteld dat Foden, een enorm talent, er niet in kwam. Southgate geeft de voorkeur aan Mount, Saka en Sterling. Dat Foden daar niet bij zit en zelfs niet van de bank kwam, was interessant."

Reactie Southgate

Foden kreeg weliswaar geen speeltijd, maar Jack Grealish en Marcus Rashford (voor respectievelijk Raheem Sterling en Bukayo Saka) kregen in de slotfase nog wel speeltijd. "We kozen voor Jack en Marcus in plaats van Phil. We dachten dat Jack de bal voorin voor ons zou vasthouden en Marcus met zijn snelheid voor dreiging zou zorgen", legde Southgate na afloop uit.

Lees ookOranje opgelet: Team USA geeft waarschuwing af tegen Engeland

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen