Nederland kan als eerste land zeker zijn van de knock-outfase in Qatar

25 november 2022, 16:02

Qatar moet hopen op een wonder om alsnog de knockout-fase van het WK te kunnen bereiken. Het gastland ging in Doha met 1-3 onderuit tegen Senegal. Qatar moet daarom hopen dat Oranje vanmiddag verliest van Ecuador. Dan zou er op de laatste speeldag van groep A nog een mirakel kunnen plaatsvinden. Voor Nederland is het goed nieuws: een zege betekent zeker de volgende ronde in Qatar. 

De boodschap voor Qatar en Senegal was na de nederlagen in de eerste speelronde duidelijk. Er moest gewonnen worden om nog te kunnen blijven dromen de knockout-fase van het WK. Dat leken beide ploegen in de eerste helft niet helemaal te hebben begrepen. Er werd matig gevoetbald en grote kansen bleven dan ook uit in Doha. Qatar toonde zich voor eigen publiek wel een stuk beter dan tijdens de openingswedstrijd tegen Ecuador (0-2 nederlaag). Toch bleek de ploeg van bondscoach Félix Sánchez Bas in aanvallend opzicht behoorlijk tandeloos.

Senegal deelde uit zijn beurt wat speldenprikjes uit, maar ook de Afrikanen stelden teleur in het eerste bedrijf. De manschappen van bondscoach Aliou Cissé werden geregeld bijna geholpen door doelman Meshaal Barsham, die dit keer de voorkeur kreeg boven de grabbelende Saad Al Sheeb. Barsham veroorzaakte met zijn kamikaze-speelstijl voor de nodige problemen. Aan de overkant liet Qatar zich mondjesmaat zien en werd er geschreeuwd om een strafschop. Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz vond het contact tussen Akram Afif en Ismaila Sarr te licht.

Het leek er vervolgens op dat Qatar en Senegal met een gelijke stand aan de thee zouden gaan. Daar stak Boualem Khoukhi echter onbedoeld een stokje voor. Hij nam te veel tijd bij het uitverdedigen en gleed tot overmaat van ramp ook nog uit. Dat kan de verdediger niet meer herstellen en hij deed de bal zomaar cadeau een Boulaye Dia. De spits van Senegal was er als de kippen bij om de bal tegen de touwen te schieten: 0-1. Daar kon de excentrieke Barsham namens Qatar ook niets meer aan doen. In de zeven minuten extra tijd gebeurde niets meer.

De tweede helft was vervolgens amper begonnen of de wedstrijd was al op slot. Een ingestudeerde hoekschop van Ismail Jakobs werd bij de eerste paal op fraaie wijze tot doelpunt gepromoveerd door Famara Diedhiou: 0-2. Het verzet van Qatar leek gebroken, maar niets bleek minder waar. De gastheer begon er ineens weer in te geloven en kreeg goede kansen op de aansluitingstreffer. De grootste mogelijkheid was voor Ismaeel Mohamad, die ineens voor het doel van Senegal opdook. De Senegalese doelman Édouard Mendy voorkwam een treffer met een geweldige redding.

Qatar bleef echter jagen op de 1-2 en werd beloond. In de 78e minuut was het invaller Mohammed Muntari die voor feest zorgde in het Al Thumama Stadium. Hij dook op het zestienmetergebied van Senegal en liet Mendy kansloos met een fraaie kopbal. Daarmee nam het geloof nog verder toe, al was dat helaas voor Qatar slechts van korte duur. Senegal maakte optimaal gebruik van de ruimte en gooide de wedstrijd vijf minuten later alsnog op slot. Invaller Bamba Dieng dook op in de zestien van Qatar en schoof de bal zeer beheerst achter de kansloze Barsham.

Door de nederlaag blijft Qatar puntloos in groep A. Senegal staat na twee duels op drie punten en komt voor even gelijk met Nederland en Ecuador. Senegal en Ecuador treffen elkaar nog tijdens de laatste speelronde. Qatar sluit het WK zo goed als zeker af met een ontmoeting met Oranje. Als de ploeg van bondscoach Louis van Gaal weet te winnen van Ecuador, dan is Qatar nu al uitgeschakeld op het eigen WK.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen