Waarom 5-3-2 onder Van Gaal niet hetzelfde is als onder De Boer

24 november 2022, 16:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het Nederlands elftal is onder Louis van Gaal met het inmiddels steeds meer vertrouwde 5-3-2 begonnen aan het WK in Qatar. Ook zijn voorganger Frank de Boer liet Oranje in een dergelijke formatie spelen, maar oogstte daarmee minder lof dan zijn opvolger en voormalig leermeester. Denzel Dumfries legt uit wat het verschil is tussen beide trainers. 

"Het doordekken vanuit het centrum van de defensie is een belangrijk punt", zegt Dumfries tegenover Voetbal International. "Dat doen we nu eerder en dieper." Toch hoefde Van Gaal niet het hele strijdplan van zijn voorganger overboord te gooien toen hij een jaar geleden overstapte van 4-3-3 naar 5-3-2, legt Dumfries uit. "Het aanvalsspel komt nog aardig overeen met hoe het onder De Boer op het EK was. Ook in het compact staan en het bewaken van de onderlinge afstanden zijn er gelijkenissen."

Toen Van Gaal na het EK aantrad probeerde hij eerst het meer traditioneel Nederlandse 4-3-3 uit, maar gaandeweg kwam hij tot de conclusie dat een systeem met drie centrale verdedigers en twee aanvallend ingestelde wingbacks beter past bij de spelersgroep van Oranje. "Eerst ging hij mee met de voorkeur van de spelersgroep, daarna overtuigde hij iedereen waarom het huidige systeem op het WK het best bij deze groep past", kijkt Dumfries terug op de wisseling van speelsysteem.

Ongeslagen

Waar De Boer in zijn tijd als bondscoach nog op veel kritiek vanuit de media kon rekenen, lijkt Van Gaal daar minder last van te hebben. Dumfries kan wel verklaren waarom dat zo is. "De resultaten spelen sowieso een belangrijke rol", zegt hij. "Onder de huidige bondscoach hebben we nog nooit verloren, welk systeem we ook speelden. Dan is er minder reden voor jullie van de pers om heisa te maken."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen