Uitgerekend in Kameroen geboren Embolo doet Onana pijn

24 november 2022, 13:02

Zwitserland heeft zijn eerste WK-wedstrijd winnend afgesloten. Na een moeizame eerste helft gaf een treffer van Breel Embolo vlak na de rust de doorslag: 1-0. Embolo is van Kameroense afkomst en dat maakt de Zwitserse overwinning extra bijzonder.

Met Brazilië en Servië als resterende tegenstanders was dit voor zowel Zwitserland als Kameroen een wedstrijd die moest worden gewonnen. Na een moeizame openingsfase leken beide ploegen zich daarvan bewust. Kameroen deelde de eerste waarschuwing uit. Doelman Sommer redde in eerste instantie op een schot van Bryan Mbeumo, waarna Karl Toko Ekambi de bal voor zijn voeten kreeg en de score had moeten openen. Maar de aanvaller van Olympique Lyon ging er veel te slordig mee om en joeg het leer over het Zwitserse doel.

De Afrikaanse deelnemers blijken vooralsnog lastige tegenstanders voor Europese ploegen. Oranje maakte pas laat het verschil tegen Senegal, Denemarken moest tegen Tunesië genoegen nemen met een punt en Kroatië wist niet te winnen van Marokko. Zwitserland had dan weer zijn handen vol aan Kameroen. De ploeg van bondscoach Rigobert Song was in een tamme eerste helft zelfs de betere. Zwitserland had weliswaar het meeste balbezit, maar doelman André Onana werd geen enkele keer op de proef gesteld. Aan de andere kant dacht opnieuw Toko Ekambi de score te kunnen openen, maar daar stak Silvan Widmer op de valreep een stokje voor.

Emotionele treffer

De Zwitserse ambities liegen er niet om. Met een achtste finaleplaats zal de ploeg van Murat Yakin in Qatar geen genoegen nemen. Het optreden in de eerste helft liet echter te wensen over. De Zwitsers moesten in de tweede helft uit het een ander vaatje tappen en deden dat ook. Er waren amper drie minuten gespeeld of Embolo kon in alle vrijheid de 1-0 tegen het net schieten. Dat uitgerekend Embolo de score opende, is erg bijzonder. Hij is immers geboren in Kameroen. Op zijn vijfde nam zijn moeder hem mee naar Frankrijk, waarna zij na een jaar naar Zwitserland verhuisden. Embolo vierde zijn treffer niet en was zichtbaar geëmotioneerd.

Gesteund door de vroege openingstreffer kwam Zwitserland in de tweede helft een stuk beter voor de dag. De bal ging makkelijker van voet naar voet en dat leidde tot een grote kans voor Ruben Vargas op de 2-0. De middenvelder stuurde de bal echter niet voldoende richting de hoek, waardoor Onana reddend kon optreden. De oud-doelman van Ajax hield zijn ploeg daarmee op de been. Kameroen moest komen, waardoor de ruimtes groter werden. Perfect voor de snelle Embolo. Dat zou je denken althans. Bondscoach Murat haalde de doelpuntenmaker echter naar de kant.

Aan de andere kant kwam Vincent Aboubakar voor Eric Maxim Choupo-Moting. De laatstgenoemde was in de eerste seizoenshelft uitstekend op dreef bij Bayern München, maar kon tegen Zwitserland weinig potten breken. Met Aboubakar hoopte Kameroen alsnog de gelijkmaker te kunnen forceren. De aanvaller van Al-Nassr was tijdens de Afrika Cup van eerder dit jaar nog goed voor acht doelpunten. Zijn entree zorgde nog wel voor hoop bij het Kameroense publiek, maar de ploeg van Rigobert Song werd in de tweede helft amper gevaarlijk. Ook in de slotfase bleven kansen voor het Afrikaanse land uit, waardoor de gelijkmaker eigenlijk geen moment serieus in de lucht hing.