Droomstart voor Engeland: Iran en Jahanbakhsh worden verpletterd

21 november 2022, 16:15   Bijgewerkt: 21 november 2022, 16:28

Engeland heeft de eerste groepswedstrijd op het WK op overtuigende wijze gewonnen. Mede dankzij twee doelpunten van Arsenal-uitblinker Bukayo Saka werd een onthutsend zwak Iran met 6-1 aan de kant gezet. Hierdoor gaan The Three Lions comfortabel aan kop in groep B en werkt Engeland met een goed gevoel toe naar de wedstrijd tegen de Verenigde Staten, terwijl er bij Iran veel zal moeten veranderen om de groepsfase te kunnen overleven.

Bij het spelen van het volkslied was het al hoorbaar en ook in minuut 22 werd het duidelijk: de aanwezige Iraniërs hadden hun hoofd meer bij de huidige gang van zaken in Iran. Al wekenlang wordt er in steden geprotesteerd tegen het regime van Ayatollah Khamenei, die zijn troepen inzet om met geweld af te rekenen met de demonstranten. Die gaan echter nog steeds de straat op vanwege de dood van de 22-jarige Mahsa Amini, die omkwam na haar arrestatie vanwege het niet correct dragen van haar hoofddoek.

De wedstrijd tegen Engeland of misschien zelfs het WK was voor Iran wellicht bijzaak. Daar leek het op het veld wel op want er zat totaal geen overtuiging in de ploeg van Carlos Queiroz. Dat bleek bijvoorbeeld uit de enige doelpoging van Iran: Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh, die voor de rust de enige kaart pakte, volleerde vrijstaande positie veel te wild over. Engeland ging anders om met de kansen die het kreeg en drukte de krachtsverhoudingen uit in goals.

Nadat eerder al de lat was geraakt door Harry Maguire, opende Borussia Dortmund-middenvelder Jude Bellingham de score na net iets meer dan een half uur gespeeld te hebben. Saka zette vervolgens de 2-0 op het scorebord en Raheem Sterling tekende in de eerste van de veertien (!) minuten blessuretijd voor de 3-0. Er kwam zoveel tijd bij omdat de Iraanse doelman na een botsing minutenlang behandeld moest worden aan zijn neus, vervolgens verder wilde spelen en daarna alsnog per brancard het veld verliet.

De ellende was voor Iran na rust echter nog niet voorbij. Saka trof nog eens doel, invaller Rashford scoorde binnen een minuut nadat hij was ingevallen en vlak voor tijd maakte Jack Grealish er nog 6-1 van. Tussendoor had Mehdi Taremi nog wel de 4-1 achter keeper Jordan geschoten en hij benutte in de dertiende minuut (!) van de blessuretijd in de tweede helft nog een penalty, maar zijn goals waren slechts een doekje voor het bloeden. Het voetbal had voor de problemen in het land geen troost geboden, de wonden werden allicht nog wat groter. Zeker voor het Iraanse elftal, dat nu vol aan de bak zal moeten tegen Wales en de Verenigde Staten.