IJzersterke reeks Ecuador: Oranje mag zijn borst natmaken

20 november 2022, 21:10

De wedstrijd tegen Senegal moet nog beginnen, maar eigenlijk is ook voor het Nederlands elftal het WK in Qatar zondagavond van start gegaan. In dezelfde groep stond immers het openingsduel tussen Qatar en Ecuador op het programma. Het gastland kwam dramatisch voor de dag en keek al na 45 minuten tegen een 0-2 achterstand aan, wat uiteindelijk ook de eindstand zou zijn. Ecuador hield dus wederom zijn doel schoon en dat was bepaald niet voor het eerst dit kalenderjaar.

De ploeg van Gustavo Alfaro is misschien wel dé verrassing in Qatar. Ecuador plaatste zich immers als nummer vier in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks voor het eindtoernooi. Daarmee gaf het onder meer Colombia en Chili het nakijken. Het 'succes' van Ecuador kan niet los worden gezien van de defensieve organisatie. De Zuid-Amerikanen geven weinig kansen weg en belangrijker nog: ze krijgen zelden een doelpunt tegen. Sterker nog: dit jaar kreeg Ecuador vooralsnog slechts vier tegentreffers om de oren. De laatste tegentreffer dateert van 30 maart.

Sindsdien kwam Ecuador zeven keer in actie en in alle wedstrijden werd het doel schoon gehouden. Tegen achtereenvolgend Nigeria (1-0), Mexico (0-0), Kaapverdië (1-0), Saoedi-Arabië (0-0), Japan (0-0), Irak (0-0) én Qatar (0-2) hoefde de ploeg van Alfaro dus niet te vissen. Dat maakt van Ecuador een zeer geduchte tegenstander. De Zuid-Amerikanen kunnen maandagavond rustig achterover leunen en kijken wat het Nederlands elftal doet tegen Senegal. Ecuador is vrijdag de tweede tegenstander van Oranje. Beide landen troffen elkaar in 2014 voor het laatst. In aanloop naar het WK in Brazilië werd het toen 1-1.

Valencia

Er was na afloop van de openingswedstrijd tegen Qatar nóg meer goed nieuws voor Ecuador. Enner Valencia was met twee doelpunten de grote man bij La Tricolor. Valencia kreeg in de eerste helft wel een flinke tik tegen zijn knie. De spits van Fenerbahçe verscheen in de tweede helft wel 'gewoon' binnen de lijnen, maar liet zich in de slotfase alsnog vervangen. Er is echter geen reden tot paniek voor Ecuador. Volgens Alfaro gaat Valencia 'gewoon' spelen tegen Nederland. "Daar bestaat geen twijfel over", aldus de bondscoach.