Leeuwinnen geven goede voorbeeld in beruchte 5-3-2 formatie

15 november 2022, 22:02   Bijgewerkt: 16 november 2022, 07:15

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben dinsdagavond op overtuigende wijze van Denemarken weten te winnen (2-0). In een vriendschappelijke wedstrijd liet de ploeg van bondscoach Andries Jonker duidelijk zien de betere partij te zijn in het veelbesproken 5-3-2 systeem en tankt het vertrouwen richting het WK van aankomende zomer.

Vanaf de eerste minuut lieten de leeuwinnen zien de overhand te hebben tegen de nummer achttien van de wereld. In de 26e minuut was het Dominique Janssen die de ban brak voor de Oranjedames. Uit een vrije trap van aanvoerder Sherida Spitse kreeg de verdedigster van Wolfsburg de bal onbedoeld op haar knie, waarmee zij de Deense keeper wist te verschalken. Hier wisten de Denen weinig tegen in te brengen, waardoor Oranje met een 1-0 voorsprong de rust op zocht.

In de tweede helft ging het Nederlands elftal vrolijk verder waar het mee bezig was. De ploeg van Jonker domineerde het balbezit en kreeg ook de grootste kansen, hoewel het voetbal in balbezit steeds onrustiger werd. Na tien minuten werden de Oranjedames beloond voor hun sterke wedstrijd, toen Lineth Beerensteyn op aangeven van Daniëlle van de Donk de 2-0 binnen schoot.

Martens keert terug

Ook de terugkeer van de geblesseerde Lieke Martens was goed nieuws voor de voetbalvrouwen. De 103-voudig international, momenteel actief bij Paris Saint-Germain, was afgelopen vrijdag nog afwezig bij de leeuwinnen in de wedstrijd tegen Costa Rica (4-0). Vanavoond startte Martens als linkerspits en werd zij in de rust naar de kant gehaald door Jonker.