Aanvoerder Lloris weigert 'OneLove-band': "Persoonlijke mening"

15 november 2022, 17:19

Hugo Lloris zal op het WK in Qatar niet met de OneLove-aanvoerdersband het veld betreden. Dat heeft de aanvoerder van het Franse nationale team dinsdagmiddag in een persconferentie bekend gemaakt, naar aanleiding van enkele vragen over de rechten van de LHBTQ+ gemeenschap het gastland. Volgens Lloris staat er te veel druk op de spelers om politieke statements te maken op het eindtoernooi, wat hij onterecht vindt.

De voorzitter van de Franse voetbalbond, Noël Le Graët, had eerder in een interview met het Franse blad L'Équipe al aangegeven om Lloris te adviseren de regenboogband niet te dragen op het WK. In aanloop naar het eindtoernooi is er veel kritiek over de politieke behandeling van de LHBTQ+ gemeenschap in Qatar, waar op homoseksualiteit onder meer een celstraf van één tot drie jaar staat. Lloris sluit zich echter aan bij de woorden van zijn voorzitter, zo gaf hij dinsdagmiddag aan.

"Om dergelijke zaken te ondernemen heb je een akkoord van de FIFA en de voetbalbond nodig", legde Lloris de logistieke bezwaren uit. "Maar ik heb ook een persoonlijke mening over het onderwerp. En die lijkt op die van onze voorzitter Noël Le Graët. Als we in Frankrijk buitenlanders ontvangen, dan willen we vaak dat ze zich aanpassen aan onze regels en onze cultuur respecteren. Ik ben geneigd hetzelfde te doen in Qatar, niet meer of niet minder. Ik kan het eens of oneens zijn met hun ideeën, maar ik vind het een kwestie van respect tonen", aldus Lloris.

Druk op de spelers

Volgens Lloris wordt er te veel druk op de spelers gelegd om politieke statements te maken. De aanvoerder van Les Blues legt uit dat dit volgens hem inmiddels te laat is en dat er bij de verkiezing van Qatar ingegrepen had moeten worden. "Als je druk moet uitoefenen, had dat tien jaar geleden al moeten gebeuren. Nu is het te laat. Je moet begrijpen dat deze kans zich voor spelers eens in de vier jaar voordoet en je wilt elke kans om te slagen. De focus moet op het veld liggen. De rest is aan politici, wij zijn sporters", aldus Lloris.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen