Qatar: onder een vergrootglas, maar met een onderbelicht elftal

19 november 2022, 15:30

Er wordt meer dan genoeg geschreven, gesproken en verteld over het land Qatar, het regime van het land en de omstandigheden rondom het WK. Je zou dus bijna vergeten dat het land ook een elftal heeft dat haar best gaat doen om als eerste Aziatische land de wereldtitel te pakken. Dat lijkt misschien te hoog gegrepen, maar wat kunnen we dan wel verwachten van de Qatari?

Qatar is het land met de langste voorbereiding die je je maar kan bedenken. Het land is namelijk al een half jaar op trainingskamp. Aan teamgeest geen gebrek, zou je dus zeggen. Sinds juli zitten de spelers al op elkaars lip en spelen ze wekelijks oefenwedstrijden. Opvallend is dat van die hele rits oefenwedstrijden sinds juli - in totaal zestien - er slechts twee verloren gingen. Canada en Kroatië onder 23 waren te sterk, maar landen als Ghana, Albanië en Panama werden verslagen.

'Geheime' oefenwedstrijden

Er werd ook tegen clubteams gespeeld, Udinese werd verslagen en er werd gelijkgespeeld tegen onder andere het Royal Antwerp van trainer Mark van Bommel en SS Lazio. Tussendoor verloor Qatar ook nog een onder de radar gebleven interland van de Noord-Ierse kampioen Linfield. Spelers uitlichten heeft weinig nut: geen van de geselecteerde namen staan bekend op de Europese radar.

Qatar heeft echter misschien wel een belangrijke troefkaart achter de hand. Het nationale elftal heeft namelijk de afgelopen vier oefeninterlands allemaal gewonnen, maar achter gesloten deuren en zonder TV-beelden. Albanië, Panama, Honduras en Guatemala werden allemaal verslagen en alleen Panama wist überhaupt tot scoren te komen tegen de Qatari. Louis van Gaal heeft die duels niet kunnen gebruiken om te scouten en dus is Qatar deels een onbekende tegenstander. 

Prijzenkast

Het land met een oppervlakte van 2x Noord-Brabant en het inwonersaantal van drie miljoen, waarvan twee miljoen arbeidsmigranten, doet voor het eerst mee aan het WK. Maar dat betekent niet dat het elftal nog niks heeft bereikt. In 2014 werd het West-Aziatische kampioenschap gewonnen en in 2019 werd daar nog het Aziatisch kampioenschap aan toegevoegd. De Gold Cup of Nations is ook al een aantal keer in de wacht gesleept, namelijk drie keer waarvan de laatste in 2014 was.

Lees ook: Bayern München hofleverancier WK

De hofleverancier voor het elftal van Qatar is topclub Al Sadd met veertien spelers die voor het land uitkomen. Daarnaast speelt er één Ghanees die samen met Mohamed Kudus naar het WK gaat. De club, inmiddels zevende in de Qatari League, werd vorig seizoen ongeslagen kampioen en staat dus meer dan een heel elftal af aan het land. Mede daardoor zijn de prestaties een stuk minder: gelukkig voor de topclub ligt de competitie voorlopig stil.

Verrassende tweede (?)

Pieter Zwart, voetbaljournalist van Voetbal International, is ook al even in het Qatarese elftal gedoken. Dat Nederland in de poule eerste gaat worden is te hopen, maar misschien ook wel te verwachten. Daarachter kan het volgens Zwart gaan spoken. 'Voor Qatar is het thuisvoordeel de voornaamste troef. Zij zijn als enige elftal op dit WK gewend om in een stadion met airconditioning te spelen en hebben maanden ingewerkt aan het inslijpen van de tactiek. Kijk daarom niet vreemd op als Qatar in deze groep boven Ecuador of zelfs Senegal eindigt', schreef hij.

Qatar begint het WK - logischerwijs - met de openingswedstrijd tegen Ecuador. De tweede wedstrijd is tegen Senegal en aan het einde van de groepsfase komen het gastland en Oranje elkaar tegen. 

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen