Feyenoord profiteert optimaal is de verrassende winterkampioen

13 november 2022, 18:45   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Feyenoord gaat als koploper van de Eredivisie de winterstop in. De formatie van Arne Slot was in de Rotterdamse derby te sterk voor Excelsior, dat vooral in het tweede bedrijf overlopen werd door Feyenoord (5-1). Daarmee hebben de Rotterdammers optimaal geprofiteerd van het puntverlies van Ajax en PSV eerder dit weekend.

De aanloop naar het duel tegen Excelsior was voor Feyenoord fantastisch. Directe concurrenten Ajax en PSV verspeelden zaterdagavond namelijk punten. De Amsterdammers blameerden zich op bezoek bij FC Emmen (3-3), terwijl PSV in het eigen Philips Stadion verloor van AZ (0-1). Daardoor was het aan Feyenoord om zich zondagavond te kronen tot winterkampioen in de Eredivisie, maar daarvoor moest het eerst langs de Rotterdamse promovendus.

Met het puntverlies van de directe concurrenten in het achterhoofd begon Feyenoord dramatisch aan het duel tegen de Kralingers. Na vier minuten spelen pakte de formatie van Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen namelijk brutaal de leiding in De Kuip. Met een schitterende pass bediende Feyenoord-huurling Marouan Azarkan middenvelder Kenzo Goudmijn, die uitstekend binnenschoot: 0-1.

Een tegenvaller voor Feyenoord, dat echter razendsnel orde op zaken stelde. Sebastian Szymanski werd goed vrijgespeeld, waarna de Pools international verwoestend uithaalde. Zijn uithaal liet doelman Van Gassel kansloos: 1-1.  Feyenoord liet het er vervolgens niet bij zitten en zette, samen met het luid aanwezige publiek, door op weg naar de voorsprong.

Die voorsprong kwam er al erg snel. Binnen een kwartier wist de formatie van trainer Arne Slot de achterstand weg te poetsen. Aanvoerder Orkun Kökcü schoot een vrije trap, die van richting werd veranderd door een speler van Excelsior, langs doelman Van Gassel: 2-1. Het was een zeer vermakelijke openingsfase van de Rotterdamse derby in De Kuip.

Lees ook: Feyenoord-fans gerustgesteld: "Ajax hoeft zich niet te melden"

Hoewel Excelsior in de eerste helft in grote delen prima meespeelde, veranderde dat in de tweede helft. Feyenoord werd aanvallend gevaarlijker en wist de voorsprong kort na de thee ook uit te breiden. Het was opnieuw de Poolse middenvelder Szymanski die trefzeker was. Hij verschalkte Van Gassel, die de bal door zijn benen heen de goal in zag gaan. Szymanski zal door zijn goede spel met een prima gevoel naar het WK in Qatar gaan.

De Pool was niet de enige die in aanvallend opzicht nadrukkelijk aanwezig was, want dat was Kökcü ook. Na zestig minuten leek hij – na een prachtige steekpass – een assist te kunnen bijschrijven, maar invaller Patrick Walemark stuitte op Van Gassel, die Excelsior toch de nodige keren op de been heeft gehouden.

Even later werd de doelman echter in de steek gelaten door zijn defensie, waarna Kökcü toch nog kon juichen. Hij profiteerde optimaal van een slechte inspeelpass van Redouan el Yaakoubi en zette de 4-1 op het scorebord in De Kuip. Vervolgens waren de supporters ook zeker van de overwinning én de koppositie: "Wij staan bovenaan", was in het tweede bedrijf meermaals te horen in De Kuip. Dat feestje was terecht, gezien de koppositie die de Rotterdammers hebben overgenomen, maar werd nog wat leuker.

Walemark maakte er tien minuten voor tijd namelijk ook nog 5-1 van. Met heel veel geluk kreeg de Zweedse aanvaller de bal langs de prima keepende doelman Van Gassel, wat de buitenspeler gezien zijn vorm bij Feyenoord ook wel even nodig had. Dat was ook het slotakkoord van dit duel, waardoor Feyenoord overtuigend als koploper de winterstop in gaat.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen