Cillessen sluit desastreuze week toch met lichtpuntje af

13 november 2022, 14:19   Bijgewerkt: 13 november 2022, 15:52

In een wedstrijd waarin alle ogen op NEC-doelman Jasper Cillessen waren gericht, heeft NEC de eerste thuiszege van het seizoen geboekt. RKC Waalwijk kwam nog wel vroeg op voorsprong, maar na de snelle rode kaart voor Iliass Bel Hassani trok de thuisploeg de wedstrijd naar zich toe: 6-1.

Het gesprek van de dag in Nijmegen was natuurlijk het afvallen NEC-keeper Cillessen uit de WK-selectie van bondscoach Louis van Gaal. Het ging er in heel Nederland zo vaak over dat je je zou afvragen of de C in de Nijmeegse clubnaam nou voor Combinatie stond of Cillessen. Met spandoeken en gezang betuigde de NEC-aanhang haar steun aan de onfortuinlijke goalie. Ook bij tegenstander RKC was de doelman het lijdend voorwerp voor de wedstrijd. Etienne Vaessen had zich namelijk verslapen en werd vervangen door Joel Pereira.

In de wedstrijd waren de ogen direct op Cillessen gericht mocht RKC via Dario van den Buijs al vroeg een strafschop mocht nemen na een overtreding van Ibrahim Cissoko op Julian Lelieveld. De RKC-verdediger gaf Cillessen vanaf de stip geen schijn van kans. Zo begonnen de bezoekers voortvarend, maar na ruim tien minuten dupeerde Bel Hassani zijn team. Scheidrechter Martin Peréz deed de beweging met het hoofd van de aanvaller richting Souffian Elkarouani eerst nog af met een verbale waarschuwing. De VAR riep de leidsman naar de kant waar hij constateerde dat het meer op een kopstootje leek dan eerst gedacht en stuurde Bel Hassani met een rode kaart weg. 

Een klopjacht op de gelijkmaker bleef uit. NEC had wel het initiatief, maar creëerde vrijwel niets en hanteerde een veel te laag tempo om het gegroepeerde RKC uit elkaar te spelen. Vlak voor rust kwam de thuisclub toch op gelijke hoogte. Vurnon Anita kreeg in zijn zestienmetergebied de bal tegen de arm. Peréz werd weer naar de kant geroepen waarna de bal wederom op de stip ging. Het was niet Oussama Tannane, maar Landry Dimata die de gelijkmaker vervolgens onberispelijk binnenschoot.

Na het wegsturen van Bel Hassani bleef Florian Josefzoon als enige RKC-aanvaller over. Tegen vier NEC-verdedigers viel er geen eer te behalen. Kuijpers loste de eenzame strijder na de rust af. Veel keus had RKC-trainer Joseph Oosting ook niet door het ontbreken van de geblesseerden Michel Kramer, Julen Lobete en Mika Biereth. Voor supersub Zakaria Bakkali was het blijkbaar nog te vroeg. Via Elkarouani kwam NEC in deel twee snel op 2-1. De verdediger schoot na een aanname met de borst fraai raak. RKC dacht via Lelieveld snel gelijk te maken, maar aangever Pelle Clement stond buitenspel. Clement leek niet veel later zelf te scoren, dit werd met een prima redding van Cilllessen voorkomen. Het thuispubliek vierde de save van de keeper als een doelpunt.

Collega Pereira onderscheidde zich aan de andere kant ook met een goede reflex op een inzet van Bart van Rooij. Doordat RKC noodgedwongen uit haar schulp kroop steeg de amusementswaarde flink. Met nog ruim twintig minuten te gaan was het tijd voor Bakkali. Er werd inderdaad snel gescoord na de komst van de aanvaller, echter wel door NEC-er Magnus Mattsson die profiteerde van het volledig mistasten van Pereira. De entree van Pedro Marques leverde wel meteen rendement op. De aanvaller noteerde vrijwel direct na zijn komst de 4-1. Vlak voor tijd maakte de eveneens  Elayis Tavsan er nog 5-1 van. Deze treffer werd ingeleid door een snelle uitworp van Cillessen die als beloning werd verkozen tot man van de wedstrijd. Marques verhoogde de feestvreugde nog met de 6-1.

Opstellingen en beoordelingen*

NEC: Cillessen 7; Van Rooij 6, Marquez 6,5, Sandler 6,5 (77. Kramer -), Elkarouani 7 (68. Verdonk 6); Schöne 6, Proper 6, Tannane 6; Mattsson 6 (83. Bruijn), Dimata 6 (76. Marques -), Cissoko 6 (67. Tavsan 7)

RKC Waalwijk: Pereira 5 Lelieveld 6,5, Gaari 6, Adewoye 6, Van den Buijs 7 (68. Bakari 6), Lutonda 5,5; Oukili 5,5 (68. Bakkali 5), Anita 6 (77. Vroegh -), Clement 7; Josefzoon 4 (46. Kuijpers 5), Bel Hassani -

Man of the match: Cillessen

*Een speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen