Mbuyamba overwoog door Zwarte Pieten op tribune niet te spelen

13 november 2022, 08:50   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Xavier Mbuyamba heeft zaterdag overwogen om niet in actie te komen namens FC Volendam tegen FC Utrecht, toen hij in aanloop naar de wedstrijd zag dat er rond de vijftig supporters op de tribune waren verkleed als Zwarte Piet. De twintigjarige verdediger betrad uiteindelijk gewoon het veld, maar klapte niet naar het publiek zoals hij normaal gesproken doet.

De zwartepietendiscussie houdt in Volendam de gemoederen bezig. Het vissersdorp heeft Zwarte Piet in de ban gedaan, wat tot woedende reacties heeft geleid. Dat tientallen mensen zaterdag verkleed als Zwarte Piet plaatsnamen op de tribune tegen Utrecht, kan zodoende worden uitgelegd als een protestactie. Mbuyamba heeft daar geen boodschap aan. "Ik vind dat ze niet het stadion binnen mogen komen", aldus de verdediger na afloop tegen de NOS. "Ik zag het al toen ik het veld opliep. Dat was de reden dat ik niet naar het publiek klapte."

De Zwarte Pieten waren uiteindelijk geen reden voor Mbuyamba om helemaal niet te spelen. "Als ze apengeluiden gaan maken, loop ik van het veld. De mensen moeten niet zo naar de wedstrijd komen, dat is het hele ding. Ik snap het niet, maar ik blijf gewoon voetballen", vervolgt de verdediger, die wordt gesteund door Wim Jonk. "Ik vind dat het niet thuishoort in een voetbalstadion, daar moeten we met voetbal bezig zijn", zegt de trainer van Volendam, die te doen heeft met Mbuyamba. "Ik vind dat ontzettend vervelend. Dat hoort niet."

Waar Mbuyamba zich gestoord heeft aan de verklede supporters, trok Utrecht-trainer Henk Fraser zich er weinig van aan. "Het raakt me niet, ik laat me nergens door afleiden. Ik heb er een duidelijke mening over. Ik vind stierenvechten niet meer van deze tijd, want we hebben ons ontwikkeld als mens. En ik vind Zwarte Piet ook niet meer van deze tijd."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Feyenoord1908
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Laat die jankert lekker terug gaan naar congo.Er gebeurd helemaal niets raars.En dan bij de npo zo n walgelijk stuk vreten dat vindt dat deze supporters zouden moeten worden verwijderd uit het stadion!!. Had die lamlul vd nos maar verwijderd uit de studio!.🤑🤑🤑🤑

gtsb
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

En die mensen hebben ook een duidelijke mening . Zolang ze geen rascistische dingen roepen moet ook die mening gerespecteerd worden . Maar dit is weer de lange tenen maatschappij . Alles wordt aan gegrepen om te cancelen .

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen