Groep G: onopgemerkte loodzware poule mét favoriet Brazilië

24 november 2022, 11:25

In groep G zit met Brazilië één van de favorieten voor de eindzege in Qatar. In de groepsfase treffen de Goddelijke Kanaries Servië, Zwitserland en Kameroen, die gedrieën normaal gesproken zullen moeten vechten om de tweede plaats. Of lopen de Brazilianen in Qatar tegen een verrassing aan?

Brazilië

Brazilië is de grote favoriet in groep G en wordt zoals elke vier jaar ook gerekend tot de grootste kanshebbers voor de wereldtitel. O Selecao wist echter al vier WK's op rij de favorietenrol niet te verzilveren sinds het zich in 2002 in Zuid-Korea en Japan voor het laatst tot wereldkampioen wist te kronen.

In Qatar moet Brazilië het vooral van de aanvallende spelers hebben. Neymar kende bij Paris Saint-Germain een goede aanloop naar de mondiale eindronde, en is de grootste ster van de ploeg. Ook Vinicius Junior timmert op clubniveau flink aan de weg, maar wist in zestien interlands pas tot één enkele treffer te komen. Aan de rechterkant voorin is voormalig Ajacied Antony een optie voor bondscoach Tite, maar de speler van Manchester United heeft met Raphinha (FC Barcelona) en Rodrygo (Real Madrid) twee geduchte concurrenten.

Coach: Tite

Blikvanger: Neymar

Hoogste WK-klassering: Winnaar (1958, 1962, 1970, 1994, 2002)

Oefenduels: -

Eredivisie-speler: -

Recordinternational: Cafu (148)

Servië

Servië zou in Qatar weleens voor een verrassing kunnen zorgen. Het elftal van Dragan Stojkovic bleef ongeslagen in de kwalificatiereeks voor het toernooi en werd eerste in een groep waarin ook Portugal en Ierland zaten. De Serviërs wonnen in november 2021 zelfs in Lissabon van de Portugezen, en kunnen het op een goede dag elke tegenstander moeilijk maken.

Dusan Tadic is aanvoerder van de ploeg. De 33-jarige Ajacied is in de nationale ploeg de grote man, al moet hij de spotlights de laatste tijd steeds vaker delen met naamgenoot Dusan Vlahovic, die een jaar geleden voor ruim 80 miljoen euro van Fiorentina overstapte naar Juventus. Tadic worstelde op clubniveau dit seizoen regelmatig met zijn vorm. Het is voor Servië dan ook te hopen dat hij zich in Qatar van zijn beste kant kan laten zien, al moeten we ook Sergej Milinkovi?-Savi? zeker niet vergeten. 

Coach: Dragan Stojkovic

Blikvanger: Dusan Tadic

Hoogste WK-klassering: Vierde (1930, 1962, als Joegoslavië)

Oefenduels: -

Eredivisie-speler: Dusan Tadic

Recordinternational: Branislav Ivanovic (105)

Zwitserland

Naast Servië wist ook Zwitserland haar kwalificatie-poule voor het WK te winnen. Het elftal van Murat Yakin, die zelf tussen 1994 en 2004 tot 49 interlands kwam, was zelfs mede verantwoordelijk voor de uitschakeling van Europees kampioen Italië. De Zwitsers speelden twee keer gelijk tegen de Italianen, die mede daardoor als tweede eindigden en het in de play-offs uiteindelijk aflegden tegen Zweden.

Zwitserland kan vooral bogen op een sterke defensie. In acht kwalificatie-wedstrijden hoefde doelman Yann Sommer slechts twee treffers toe te staan. In de Nations League werd echter wel ruim verloren van Portugal (4-0), al revancheerde Zwitserland een week later thuis alweer tegen de Portugezen (1-0). In september volgde bovendien een knappe overwinning in en tegen Spanje (1-2), de toplanden zijn dan ook gewaarschuwd.

Coach: Murat Yakin

Blikvanger: Granit Xhaka

Hoogste WK-klassering: Kwartfinale (1934, 1938, 1954)

Oefenduels:

Eredivisie-speler: -

Recordinternational: Heinz Hermann (118)

Kameroen

Kameroen was in de Afrikaanse WK-kwalificatie de sterkste in een groep waarin ook Ivoorkust zat. De Ontembare Leeuwen werden in voorgaande WK-edities, toen het nog kon beschikken over wereldtopper Samuel Eto'o, nog weleens gerekend tot de outsiders voor de toernooiwinst. Dat is in Qatar niet het geval. Met André Onana (Inter) beschikt bondscoach Rigobert Song wel over een speler die wekelijks indruk maakt op het hoogste niveau. De rest van het elftal bestaat echter uit spelers waarvan een groot deel al over hun hoogtepunt heen lijkt te zijn.

Zo speelt spits Vincent Aboubakar (oud-FC Porto) tegenwoordig voor het Saudische Al-Nassr. Eric Maxim Choupo-Moting is de laatste tijd wél in goeden doen bij Bayern München, maar werd niet opgeroepen voor de laatste oefeninterlands die Kameroen in september 2022 speelde. Daarin werd verloren van het weinig aansprekende Oezbekistan (2-0) en Zuid-Korea (1-0).

Coach: Rigobert Song

Blikvanger: André Onana

Hoogste WK-klassering: Kwartfinale (1990)

Oefenduels: Kameroen - Jamaica 1-1, Kameroen - Panama 1-1

Eredivisie-speler: -

Recordinternational: Rigobert Song (137)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen