Groep D: Gaat een zwaargewond Frankrijk de WK-vloek verbreken?

22 november 2022, 11:00

In groep D lijkt de strijd om de eerste plaats vooral tussen Frankrijk en Denemarken te gaan. De regerend wereldkampioen verloor dit jaar twee keer van de Denen in de Nations League, maar hoopt op het WK de kwaliteiten binnen de selectie te laten zien en voor het eerst sinds Brazilië in 1962 de titel te prolongeren. Australië en Tunesië hopen als underdogs echter voor een stunt de zorgen en de WK-vloek die al twintig jaar op de wereldkampioen rust door te zetten.

Frankrijk

De kwaliteit binnen de selectie van Frankrijk is ongeëvenaard. Geen land kan op elke positie zoveel spelers van wereldklasse op de been brengen en bondscoach Didier Deschamps heeft dan ook harde keuzes moeten maken in aanloop naar het WK. Met PSG-superster Kylian Mbappé, Barça-dribbelaar Ousmane Dembélé en de talentvolle Kingsley Coman loopt er voldoende scorend vermogen rond in de Franse voorhoede. Het jonge Real Madrid-duo van Eduardo Camavinga en Aurelien Tchouameni moet voor balans en controle op het middenveld zorgen, terwijl de herstelde Raphaël Varane achterin stabiliteit levert. Toch heeft Deschamps ook een aantal teleurstellingen moeten verwerken, want de Franse ziekenboeg is de afgelopen weken flink volgestroomd. Onder meer Bundesliga-topscorer Cristopher Nkunku, PSG-verdediger Presnel Kimpembe en Ballon d'Or winnaar Karim Benzema zullen niet in Qatar kunnen schitteren. 

Lees ook: Hoe Frankrijk de absentie van Kanté en Pogba gaat opvangen

Bovendien verkeert Frankrijk al maanden niet meer in topvorm. In de Nations League wist de ploeg slechts vijf punten uit zes wedstrijden te behalen en het voetbal is al jaren niet meer overtuigend. Daarnaast is de druk op de Franse selectie groot, aangezien er een WK-vloek op regerend kampioenen lijkt te rusten. Sinds Frankrijk in 1998 het WK won en vier jaar later in de groepsfase werd uitgeschakeld, is dit namelijk nog vier kampioenen overkomen. Italië (2010), Spanje (2014) en Duitsland (2018) wisten allemaal als regerend wereldkampioen niet door de groepsfase heen te komen, wat Les Bleus na beide succesvolle toernooien overkwam. Dit jaar hopen de Fransen voor het eerst zichzelf als winnaar op een goede manier te presenteren en in deze groep lijkt het daar een goede kans op te maken.

Coach: Didier Deschamps

Blikvanger: Kylian Mbappé

Hoogste WK-klassering: 1e (1998, 2018)

Eredivisie-speler:

Recordinternational: Lilian Thuram (142)

Denemarken

Dat wonderen toch kunnen gebeuren, blijkt door de deelname van Christian Eriksen aan het WK 2022. Elke voetballiefhebber zal zich het moment herinneren dat de Deense middenvelder op het EK 2021 in elkaar zakte vanwege een hartstilstand. Anderhalf jaar later is Eriksen echter weer helemaal terug en laat hij bij Manchester United zien het voetballen nog niet verleerd te zijn. Hoewel de Denen eerder dit jaar geen enorme indruk maakten in de vriendschappelijke interland tegen het Nederlands elftal (4-2), wist het elftal van bondscoach Kasper Hjulmand tot twee keer toe Frankrijk te verslaan in de Nations League. Het is daarom zeker niet uitgesloten dat Denemarken er met de groepswinst vandoor gaat en hierdoor mogelijk Argentinië ontloopt in de achtste finales. Met doelman Kasper Schmeichel, een ervaren centrum achterin, snelheid op de back-posities en de creativiteit van Eriksen kan Denemarken als outsider verrassen in Qatar.

Coach: Kasper Hjulmand

Blikvanger: Christian Eriksen

Hoogste WK-klassering: Kwartfinale (1998)

Eredivisie-speler: Peter Vindahl (AZ)

Recordinternational: Peter Schmeichel (129)

Australië

Australië gaat dit jaar een zwaar WK tegemoet. De nummer 38 op de FIFA ranglijst heeft de afgelopen jaren veel kwaliteit ingeleverd en dit is terug te zien in de huidige selectie. Waar de meeste Oranjesupporters de wereldgoal van Tim Cahill op het WK 2014 nog wel zullen herinneren, zijn the Socceroos nu vooral afhankelijk van de creativiteit van Ajdin Hrustic, die bij Hellas Verona nog maar tot vijf wedstrijden kwam dit seizoen. De kwalificatie voor het WK verliep dan ook vrij moeizaam voor Australië, dat op een derde plaats eindigde in de groep, achter Saudi-Arabië en Japan en slechts één punt boven Oman, de nummer 75 van de wereld. Uiteindelijk wist de ploeg van bondscoach Graham Arnold de benodigde zeges te behalen en werden in de play-offs zowel de Verenigde Arabische Emiraten als Peru aan de kant gezet, waardoor Australië momenteel vijf wedstrijden op rij hebben gewonnen. Toch zal het team vriend en vijand verrassen als het groep D weet te overleven.

Coach: Graham Arnold

Blikvanger: Ajdin Hrustic

Hoogste WK-klassering: Achtste finale (2006)

Eredivisie-speler: 

Recordinternational: Mark Schwarzer (109)

Tunesië

Tunesië is als team moeilijk in te schatten. Binnen de selectie zitten enkele namen die relatief onbekend zijn bij het Europese publiek, waardoor de verwachtingen voor het WK in Qatar niet hooggespannen zijn. Toch lukte het de ploeg afgelopen zomer om de Kirin Cup te winnen door zowel Chili (2-0) als gastland Japan (3-0) te verslaan, waarmee het Afrikaanse land een goede indruk achter liet. Bovendien waren de Adelaars van Carthago er in 2018 ook al bij op het WK in Rusland, waardoor er enige toernooi-ervaring aanwezig is binnen de selectie. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat dit Tunesië in staat is om het de Europese landen lastig te maken, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. 

Coach: Jalel Kadri

Blikvanger: Wahbi Khazri

Hoogste WK-klassering: Groepsfase (1978, 1998, 2002, 2006 en 2018)

Eredivisie-speler: Omar Rekik (Sparta)

Recordinternational: Radhi Jaïdi (105)

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen