Aangeboden door

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Tops en flops: Til missende puzzelstukje, crisis in het Noorden

Tops en flops: Til missende puzzelstukje, crisis in het Noorden

Claim een freebet van €50,00 bij Jacks.nl
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

17 oktober 2022 – De tiende speelronde van het nog dit Eredivisieseizoen is achter de rug en opnieuw waren er genoeg positieve en negatieve uitschieters te zien. De traditionele top drie kijkt terug op een geslaagd weekend, terwijl supporters van Groningen en NEC weinig reden tot juichen hadden. FCUpdate.nl zet de tops en flops van de speelronde op een rijtje.

Tops[/h2]

Til lost blessurepuzzel PSV op
De afgelopen weken heeft trainer Ruud Van Nistelrooij veel moeten puzzelen bij PSV. Sinds de blessure van Luuk de Jong kregen meerdere spelers een kans in de spits, waaronder Xavi Simons, Yorbe Vertessen en zelfs buitenspeler Anwar El-Ghazi. Door de ruime zege op FC Utrecht (6-1) lijkt het doorschuiven van Til vanuit het middenveld voorlopig echter het missende puzzelstukje voor het goed lopende PSV. Door de loopacties van de middenvelder van nature kreeg Simons de ruimte om tot zijn acties te komen. Bovendien bewees Til zelf ook over een neusje voor de goal te beschikken en kwam hij twee keer op het scoreformulier. Er vindt momenteel veel roulatie plaats bij de Eindhovenaren, maar richting de kraker tegen Arsenal lijkt Van Nistelrooij een geslaagde formule te hebben gevonden.

Theo Janssen-effect
De start van het huidige Eredivisie-seizoen verliep voor geen ploeg zo rampzalig als voor Vitesse. Na negen speelrondes hadden de Arnhemmers pas vijf punten weten te verzamelen, waardoor het terug te vinden was in de degradatiezone. Bovendien vertrok hoofdtrainer Thomas Letsch tot overmaat van ramp naar VFL Bochum, waardoor Philip Cocu het roer overnam bij Vitesse. Onder Cocu werden de eerste twee wedstrijden ook verloren, waarna oud-speler Theo Janssen werd aangesteld als assistent-coach bij zijn jeugdliefde. Dit had effect, want Vitesse boekte een overtuigende 3-0 zege op SC Cambuur en is daardoor terug te vinden op de veilige vijftiende plaats. Wanneer gevraagd of het Theo Janssen-effect de oorzaak is achter de overwinning voor Vitesse reageerde Cocu helder. "Mij maakt het niet uit welk hoe het heet, maar die drie punten zijn lekker".

Ajax laat weer van zichzelf horen
De afgelopen weken was er veel te doen over de matige vorm van Ajax. Dankzij de ruime nederlagen tegen Napoli in de Champions League, het verlies in Alkmaar (2-1) en de matige zege tegen FC Volendam (2-4) nam de kritiek op de ploeg van Alfred Schreuder toe. Afgelopen zondagavond lieten de Amsterdammers echter weer zien waar ze toe in staat zijn en werd Excelsior in eigen huis met 7-1 aan de kant gezet. Brian Brobbey liet zien een vaste basisplaats af te willen dwingen met twee goede goals en ook op het middenveld en op de vleugels was er veel variëteit in het aanvalsspel van Ajax te herkennen. Ondanks de fikse kritiek gaan de Amsterdammers door de zege weer aan kop in de Eredivisie, waardoor Schreuder weer even adem kan halen.

Lees ook: Woeste Schreuder: "Als Ajax me daarvoor wil ontslaan, jammer"

Sparta verrassing van het seizoen
Sparta liet afgelopen zondag zien dat de verrassing van dit seizoen er nog lang niet af is. Op het Kasteel werd NEC met 2-0 opzij gezet dankzij treffers van Dirk Abels en de ervaren Jonathan de Guzman, waardoor de Spartanen op een knappe zesde plaats in de Eredivisie bivakkeren. Bovendien pakte de ploeg van Maurice Steijn liefst zeven punten uit de laatste drie wedstrijden, waardoor het richting de uitwedstrijd tegen FC Utrecht in goede vorm verkeerd. Is de play-offs voor Europees voetbal dit jaar haalbaar voor de Rotterdammers?

Flops[/h2]

Crisis in Groningen
Trainer Frank Wormuth deed afgelopen zondag na afloop van het verloren duel tegen FC Twente (3-0) de opvallende uitspraak dat Groningen "geen kans heeft tegen ploegen uit het linkerrijtje". Zijn ploeg ging roemloos verloren in de Grolsch Veste, maar vooral de manier waarop zal de aanhang van Groningen flink zorgen maken. De Trots van het Noorden werd compleet overklast door Twente en mocht vooral dankbaar zijn dat de uitslag niet hoger uit viel. Dankzij de nederlaag is Groningen terug te vinden op de zestiende plaats in de Eredivisie, waardoor er tot ieders verrassing degradatiezorgen beginnen te vormen binnen de club. Voorlopig is er in het Noorden dus weinig om trots op te zijn. 

Zorgen in Nijmegen door Blunderende Cillessen
Jasper Cillessen heeft afgelopen weekend geen goede indruk gemaakt op de bondscoach richting het WK in Qatar. Met NEC verloor de doelman met 2-0 van Sparta op het Kasteel, maar vooral bij de tweede tegentreffer had Cillessen toch meer kunnen doen om het doelpunt te voorkomen. Ondanks het feit dat de ploeg van trainer Rogier Meijer terug te vinden is op de veilige tiende plek in de competitie is het hoog tijd voor een overwinning van de Nijmegenaren om de achterban weer tevreden te stellen. En voor Cillessen zal het vooral de hoop zijn dat Van Gaal zondagmiddag een andere wedstrijd heeft gevolgd. 


Rampweek AZ duurt voort
Voor AZ was de afgelopen week er een om snel te vergeten. Waar de Alkmaarders de afgelopen maanden de goede prestaties op bleven stapelen en ongeslagen wisten te blijven in zowel de Eredivisie als de Conference League, ging die status in beide competities in vier dagen verloren. Afgelopen donderdag werd er door een heel zwak AZ op Cyprus verloren van Apollon Limassol (1-0) en in de Eredivisie werd de ploeg van Pascal Jansen met 1-3 geklopt door concurrent Feyenoord. Ondanks dat de Alkmaarders niet heel ver voor hun opponent onder deden zorgden individuele fouten van doelman Hobie Verhulst en Sam Beukema ervoor dat er voor het eerst verloren werd. Kan AZ de slechte vorm om weten te draaien richting de uitwedstrijd tegen Excelsior?

Vragen over Kökcü als aanvoerder
Feyenoord boekte afgelopen zondag een knappe zege in de lastige uitwedstrijd bij AZ (1-3), maar toch ging het achteraf in de interviews weinig over de voetballende kwaliteiten van de Rotterdammers. Waar veel aanvoerders in de Eredivisie afgelopen weekend namelijk een regenboodband droegen met de tekst "One Love" om aandacht te vragen voor de acceptatie van lhbtiq+ in het voetbal, ging Feyenoord-captain Orkun Kökcü hier namelijk niet in mee. De in Haarlem geboren middenvelder met Turkse roots gaf aan dat hij vanwege religieuze overwegingen de band eenmalig zou afstaan en dit kwam hem op veel kritiek te staan. Met Gernot Trauner als aanvoerder wist Feyenoord de zege alsnog over de streep te trekken, maar het laatste woord over de actie van Kökcü zal nog niet gesproken zijn. 


Claim een freebet van €50,00 bij Jacks.nl Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

CLAIM 5 KEER EEN
FREEBET VAN €10,00! Meld je aan

Reacties

gerelateerd