Flets AZ verliest ongeslagen status en vreest voor Feyenoord

13 oktober 2022, 20:53   Bijgewerkt: 13 oktober 2022, 23:57

AZ heeft donderdagavond een verrassende nederlaag geleden in de uitwedstrijd tegen Apollon Limassol (1-0). In een wedstrijd waarin AZ enorm slordig was in balbezit en weinig spelers hun gebruikelijke niveau haalden kwamen de Alkmaarders een tegentreffer uit de corner niet te boven. Hierdoor verliest de ploeg van trainer Pascal Jansen de ongeslagen status in de competitie en legt AZ een slechte generale repetitie af richting de topper tegen Feyenoord.

Bij AZ maakte Jansen voor het eerst dit seizoen een basisplaats vrij voor Riechedly Bazoer, die op het middenveld plaats nam. Hierdoor schoof Dani de Wit door richting de spitspositie, wat ten koste ging van Jens Odgaard. Dit leidde niet tot het gewenste veldspel dat Jansen in gedachten had. In de openingsfase van de wedstrijd lag het tempo niet heel hoog en had AZ het grootste deel van het balbezit. De Alkmaarders hadden via De Wit al in de achtste minuut op voorsprong kunnen komen na een goede voorzet van Milos Kerkez, maar zijn kopbal eindigde op de lat. AZ kreeg vervolgens via Bazoer en De Wit nog enkele kansen op de openingstreffer, maar benutte deze niet.

Na ruim een half uur kreeg het hiervoor vervolgens de deksel op de neus. Uitgerekend De Wit liet zijn tegenstander Valentin Roberge volledig lopen bij de corner van Nederlander Patrick Joosten, waardoor Roberge vrij binnen kon koppen. AZ werd vervolgens ongeduldig en onzorgvuldig in de passing, waardoor het niet meer tot grote kansen kwam en met een 1-0 achterstand de kleedkamers opzocht.

In de rust greep Jansen in en wisselde hij meteen twee keer. Jens Odgaard verving Jordy Clasie en nam de spitspositie in, waardoor De Wit terugzakte richting het middenveld en ook Mayckel Lahdo mocht zijn geluk voorin beproeven. Dit leek enigszins het gewenste effect te hebben, want in het eerste kwartier van de tweede helft oogde AZ feller en scherper in de duels. Toch leidde dit niet tot grote kansen., waarna AZ weer terugzakte naar het lage tempo. De ploeg leek geen schim van het AZ dat we eerder dit seizoen in topwedstrijden zagen, leed veel balverlies en kwam geen moment echt in de wedstrijd.

Uiteindelijk zou ook het slotoffensief van de Alkmaarders tot niets leiden, waardoor AZ een minimale nederlaag lijdt in de Conference League. AZ behoudt wel de koppositie in groep E en heeft nog steeds goede papieren om zich te plaatsen voor de volgende ronde, maar zal aankomende zondag heel anders voor de dag willen komen. Dan neemt de koploper van de Eredivisie het in eigen huis op tegen Feyenoord.

Beoordelingen AZ: Hobie Verhulst 6; Pantelis Hatzidiakos 5.5 (45. Mayckel Lahdo 5), Sam Beukema 6.5, Maxim Dekker 5.5 (63. Peer koopmeijners 6), Milos Kerkez 6 (63. Mees de Wit 5.5); Tijjani Reijnders 5, Jordy Clasie 5 (45. Jens Odgaard 5.5), Riechedly Bazoer 5.5; Yukinari Sugawara 4, Dani de Wit 5, Jesper Karlsson 4.5 (63. Myron van Brederode 6).