Absolute hoofdrollen Firmino en Salah verkleinen kansen Ajax

12 oktober 2022, 22:56

De kans op overwintering in de Champions League is weer wat kleiner geworden voor Ajax. Liverpool won woensdagavond met overtuigende cijfers van Rangers (1-7) en is daardoor drie punten uitgelopen op de ploeg van trainer Alfred Schreuder. Het gat tussen de clubs is nu zes punten met nog twee wedstrijden te gaan.

Liverpool kende nog wel een valste start op Ibrox. Scott Arfield zorgde in de zeventiende minuut voor de verrassende 1-0 door Alisson Becker met een schuiver te verschalken. De bezoekers stelden al snel orde op zaken via Roberto Firmino, die met een kopbal voor de 1-1 tekende. De Braziliaanse spits was tien minuten na rust wederom trefzeker. Ditmaal prikte hij raak na een scherp aangesneden voorzet van Joe Gomez.

Daar bleef het niet bij. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst incasseerde in het vervolg van de tweede helft nog vijf doelpunten. Eerst schoot Darwin Nuñez raak na een ingenieuze assist van Firmino, daarna voerde de ingevallen Mohamed Salah de score in rap tempo op. In een tijdsbestek van zes minuten maakte de Egyptische aanvaller een hattrick; de snelste in de Champions League ooit. Harvey Elliott maakte het vlak voor tijd nog wat erger voor Rangers door de 1-7 te maken.

Liverpool heeft door de zege een grote stap gezet richting de achtste finale van de Champions League. Ajax heeft overwintering in het belangrijkste Europese toernooi nu niet meer in eigen hand. De Amsterdammers zullen zelf twee keer moeten winnen (Liverpool-thuis en Rangers-uit) en moeten hopen dat Napoli op de laatste speeldag wint op Anfield. Omdat bij een gelijk aantal punten onderling resultaat doorslaggevend is, zou het voor Ajax goed uitkomen als er over twee weken met (minstens) twee doelpunten verschil wint van Liverpool.