Loting EK-kwalificatie met Oranje: dit is alles wat je moet weten

8 oktober 2022, 12:47   Bijgewerkt: 9 oktober 2022, 12:11

De loting voor de EK-kwalificatie staat voor de deur. Zondag verdwijnen 53 van de 55 bij de UEFA aangesloten landen in de koker, waaronder Nederland. Alles wat je over de loting moet weten, lees je hier.

In Frankfurt vindt zondag vanaf 12.00 uur de loting voor de EK-kwalificatie plaats. Duitsland organiseert het toernooi en loot zodoende niet mee. Rusland is vanwege de inval in Oekraïne uitgesloten van deelname aan de loting. De 53 overige landen zijn onderverdeeld in zes potten en zullen worden verdeeld over tien poules. Zeven poules zullen bestaan uit vijf landen, drie poules uit zes landen.

De potindeling is bepaald aan de hand van de eindstand in de Nations League. In Pot 1 zitten de vier groepswinnaars (Nederland, Kroatië, Spanje en Italië). Deze landen zullen worden ingedeeld in een groep met vijf landen. Pot 1 wordt verder aangevuld met de landen die het best presteerden in de Nations League: Denemarken, Portugal, België, Hongarije, Zwitserland en Polen. De landen in Pot 1 kunnen zondag vanzelfsprekend niet aan elkaar worden gekoppeld.

In Pot 2, 3, 4, 5 en 6 zitten de overige landen. Pot 2 kent met onder Frankrijk en Engeland, die slecht presteerden in de Nations League en daarmee een beschermde status misliepen, enkele sterke ploegen. Pot 2, 3, 4 en 5 bestaan elk uit tien landen. In pot 6 zitten de drie laagst geklasseerde landen: Andorra, San Marino en Liechtenstein.

Uitzonderingen

Om politieke redenen kunnen bepaalde landen elkaar niet loten. Dat zijn Oekraïne/Wit-Rusland, Spanje/Gibraltar, Bosnië & Herzegovina/Kosovo en Servië/Kosovo. Een groep mag bovendien niet bestaan uit meer dan twee landen die een aanzienlijke kans hebben op strenge winterse omstandigheden. Dat zijn Wit-Rusland, Estland, Faeröer, Finland, IJsland, Letland, Litouwen en Noorwegen. Ook wordt er rekening gehouden met excessieve reistijd. Om die reden zijn bepaalde groepssamenstellingen ook niet mogelijk. Dat heeft echter geen (directe) gevolgen voor Oranje.

Start EK-kwalificatie

De wedstrijden in de EK-kwalificatie vinden tussen 23 maart en 21 november 2023 plaats. De nummers één en twee van de groepen plaatsen zich automatisch voor het EK dat in Duitsland wordt gespeeld. Oranje heeft door het winnen van de Nations League-groep nog een vangnet: gaat het mis in de kwalificatie, dan stroomt het door naar de play-offs waar in totaal nog drie tickets worden verdeeld.

Potindeling

Pot 1

Nederland

Kroatië

Spanje

Italië

Denemarken

Portugal

België

Hongarije

Zwitserland

Polen

Pot 2

Frankrijk

Oostenrijk

Tsjechië

Engeland

Wales

Israël

Bosnië & Herzegovina

Servië

Schotland

Finland

Pot 3

Oekraïne

IJsland

Noorwegen

Slovenië

Ierland

Albanië

Montenegro

Roemenië

Zweden

Armenië

Pot 4

Georgië

Griekenland

Turkije

Kazachstan

Luxemburg

Azerbeidzjan

Kosovo

Bulgarije

Faeröer

Noord-Macedonië

Pot 5

Slowakije

Noord-Ierland

Cyprus

Wit-Rusland

Litouwen

Gibraltar

Estland

Letland

Moldavië

Malta

Pot 6

Andorra

San Marino

Liechtenstein

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen