"Schreuder is iemand die beslissingen durft te nemen"

1 oktober 2022, 12:40   Bijgewerkt: 1 oktober 2022, 12:57

Henk ten Cate zal vanavond aandachtig toeschouwer zijn bij Ajax in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. De geboren Amsterdammer stond in het seizoen 2006/2007 zelf aan het roer bij de recordkampioen en heeft ook veel vertrouwen in de huidige trainer Alfred Schreuder. Op de website van Ajax gaat Ten Cate dieper in op de situatie binnen de club en zijn voorspellingen voor de avond. 

Zowel als trainer en als voetballer was Ten Cate zelf bij beide clubs actief (bij Ajax als voetballer in de jeugdopleiding), waardoor Ten Cate een goed beeld heeft bij de wedstrijd van vanavond. Hij ziet een aantal gelijkenissen tussen de clubs. "Go Ahead was altijd het Ajax van het oosten", begint Ten Cate. "De eigen jeugd speelde een hele belangrijke rol in die tijd. Het voetbal dat ze vroeger speelden was altijd verzorgd, een beetje naar het model van Ajax. Dat goede voetbal is in de loop der jaren daar wat verdwenen."

Ook met Schreuder, van wie hij drie jaar lang zelf de trainer was, heeft Ten Cate een goede band. "Hij was toen al iemand die beslissingen durfde te nemen", vindt Ten Cate. "En dat doet hij nu bijvoorbeeld ook met Kenneth Taylor. Die heeft hij gelijk het vertrouwen gegeven. Ik vind de ontwikkeling van Taylor ook ongelooflijk. Ook in het Nederlands elftal speelde hij afgelopen week heel volwassen. Schreuder is wel degene die hem dat vertrouwen heeft gegeven." Of Schreuder als trainer ook succesvol gaat worden, hangt van een aantal factoren af, denkt Ten Cate. "Of je succesvol wordt bij Ajax valt of staat met de resultaten die hij boekt. Daar zal hij ook af en toe een beetje geluk in moeten hebben. Hij heeft nogal een erfenis moeten opvangen, hè? Er zijn zeven basisspelers vertrokken. Het heeft tijd nodig om je eigen spelprincipes erin te slijpen."

Angstgegner Ajax

Vorig seizoen wist Ajax geen enkele keer te winnen van Go Ahead en werd er zelfs verloren op de Adelaarshorst (2-1). Toch verwacht Ten Cate vanavond niet opnieuw een stunt mee te maken. "De kaarten liggen nu volledig anders. Ook Go Ahead is een flink aantal spelers kwijtgeraakt, daarnaast is de trainer vertrokken." Vorig seizoen was dan ook een knappe prestatie van de ploeg uit Deventer. "Je weet als Go Ahead Eagles zijnde dat je één keer in de 25 jaar wint van Ajax. Dat ze vorig jaar vijf punten afpakten van Ajax was een unieke gebeurtenis", aldus Ten Cate.

Lees ook: Schreuder voert wijziging door: Kudus kind van de rekening

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen